Ve vazbě už žádný aktivista Greenpeace nezůstal, pryč z Ruska ale nikdo nesmí

Moskva - Ruské úřady propustily z vazby posledního z třicítky aktivistů Greenpeace zadržených při zářijovém protestu v Barentsově moři. Australskému radistovi Colinu Russellovi soud vazbu bez udání důvodů prodloužil původně až do 24. února příštího roku; Australan se ale proti jejímu prodloužení odvolal. U Russella, stejně jako u 29 jeho již propuštěných kolegů, stanovil soud kauci ve výši dvou milionů rublů (1,2 milionu korun). Zatím ale není jasné, kdy budou moci opustit Rusko.

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace zadrželo ruské ozbrojené komando 19. září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři. Úřady pak ekology vzaly do dvouměsíční vazby. Aktivisty obviňují z výtržnictví, za což jim hrozí několikaleté tresty. „Proč nás tady drží? Nejsme zločinci, nejsme piráti ani chuligáni. Byl to nenásilný protest,“ konstatoval aktivista Greenpeace šest let, když jeho otec skončil v lágru na Sibiři za účast v demonstraci na Rudém náměstí, kde čtyři dny po invazi do Československa v srpnu 1968 protestovalo osm Rusů.

Po zaplacení kauce byli aktivisté z vazby propuštěni, nesmějí ale opustit Petrohrad ani Rusko. Na své procesy čekají v jednom z petrohradských hotelů. „Ještě to není vítězství, ještě musíme pár kroků udělat. Je ale nádherné dotknout se svobody. Věřte mi,“ řekl Litvinov.

Rusko by se mělo omluvit, míní obhájci aktivistů

Obhájci aktivistů trvají na tom, že byli dotyční násilně přivezeni do Ruska z mezinárodních vod. Jejich zadržení bylo podle nich nelegální. „Jediným správným a rozumným krokem ze strany ruských úřadů by bylo záležitost uzavřít, všem aktivistům se omluvit a propustit je domů,“ uvedl advokát Anton Beneslavskij.

V mnoha zemích lidé vyjadřují solidaritu s vězněnými aktivisty - od Tajwanu přes Mexiko až po Švédsko. Ruský prezident ale akci v Barentsově moři odsuzuje. „Celou operaci naplánovali. Jedni lezli na platformu a druzí napadli příslušníky pohraniční stráže,“ podotkl Vladimir Putin.

Mezinárodní soud pro námořní právo v Hamburku už ale v pátek nařídil Rusku, aby na kauci 3,6 milionu eur (98 milionů korun) loď Greenpeace a celou její posádku propustilo. Moskva ovšem verdikt odmítla s tím, že pravomoc mezinárodního soudu se na případ protestu Greenpeace nevztahuje.

Aktivista Greenpeace
Zdroj: ČTK/AP/Denis Sinyakov