Ani vraždy Řeky neodradily. Neonacisté se dál těší značné oblibě

Atény - Řecká strana Zlatý úsvit si na vývoj popularity rozhodně nemůže stěžovat. Přestože jsou její členové vyšetřováni ve spojitosti s vraždou a dalšími zločiny, jejich obliba paradoxně od minulých voleb ještě stoupla. Nyní patří neonacistům v žebříčku popularity bronzová příčka. Poslední průzkum ukázal, že by je volilo skoro 9 procent respondentů, napsal server Ekathimerini. „Mnoho voličů Zlatého úsvitu pro tuto stranu hlasuje proto, že chtějí někoho silného, kdo by se postavil současnému politickému statu quo,“ míní liberální komentátor Paschos Mandravelis.

V září byl v Aténách ubodán rapper Pavlos Fisas. Zabil ho muž hlásící se ke Zlatému úsvitu. Jeho smrt vedla k zatčení desítek členů strany, včetně parlamentních poslanců a vůdce neonacistů Nikose Michaloliakose. Neonacisté jsou spojováni s desítkou vražd, pokusy o vraždu, vydíráním, praním špinavých peněz i dalšími zločiny.

Téměř dva měsíce po zahájení vyšetřování Zlatého úsvitu ale veřejné průzkumy naznačují, že incidenty popularitu hnutí neovlivnily. „Očekával jsem, že pohled na členy Zlatého úsvitu v poutech lidem připomene, že neonacisté nejsou tak nedotknutelní a jejich obliba klesne,“ konstatoval analytik Mandravelis. Řecký parlament už dokonce schválil usnesení, které zastavuje finační podporu stranám zapojeným do kriminální činnosti.

Podpora neonacistů jen krátce zakolísala

Uskupení Zlatý úsvit získalo ve volbách v roce 2012 ve 300členném parlamentu osmnáct křesel. Během voleb měla strana podporu kolem sedmi procent, po volbách sice ještě vzrostla, po vraždě zpěváka ale přechodně klesla.

Podle nejnovějšího průzkumu pro řecký deník Proto Thema mezi 12. a 15. listopadem ale podporuje Zlatý úsvit celých 8,8 procenta respondentů. Z jiné ankety pro list To Pontiki vyplynulo, že pro neonacisty by hlasovalo dokonce 10,5 procenta lidí. Kdysi oblíbení socialisté ze strany PASOK, která je součástí vládní koalice, by přitom získali jen 6,5 procenta hlasů.

Proč Řekové volí Zlatý úsvit?

Řecko už dlouho válčí s důsledky krize. Řadu lidí sužuje chudoba a uchylují se k volbě extremních stran. Experti upozorňují, že to souvisí i se silnou nedůvěrou Řeků vůči institucím. Tato nedůvěra se vztahuje i na média, která většinou vlastní velké obchodní konglomeráty, jež jsou podle mnohých Řeků svázány s politickými stranami.

Z vrahů se staly oběti

Před pár týdny se přitom v Aténách udál další incident – tentokrát neznámí muži na motorce zastřelili dva členy Zlatého úsvitu a třetího vážně zranili. Útok Řecko šokoval - podobně jako vražda zpěváka. Podle komentátorů může vražda vyostřit situaci v krizí zmítané zemi: aténský deník Ta Nea například vyšel s titulkem „Dvanáct kulek proti demokracii“ na první straně.

Policie před sídlem Zlatého úsvitu v Aténách
Zdroj: Kostas Tsironis/ČTK/AP

„Zapojení Zlatého úsvitu do vraždy zpěváka možná snížilo oblibu strany mezi některými méně oddanými příznivci. Že se členové strany snaží stavit do role obětí, ale naopak posílilo podporu hnutí u tvrdého jádra stoupenců - mezi mladými muži bojujícími proti systému,“ citoval zpravodajský server odborníka na chování voličů Eliase Dinase.

Neonacisty podpořilo v posledních měsících i velké množství známých řeckých osobností, například zpěváci Petros Gaitanos či Jannis Plutarchos.