Konec krize v Zimbabwe je blízko

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe údajně podepsal po vleklých jednáních s předákem odštěpené opoziční frakce Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Arthurem Mutambarou dohodu o rozdělení moci a vytvoření vlády národní jednoty. Vůdce MDC Morgan Tsvangirai do dohody nebyl vůbec zapojen. K podpisu dohody prý došlo až v momentu, kdy Tsvangirai jednání opustil. Jihoafrický prezident Thabo Mbeki to ale popírá.

Podle Mbekiho žádná strana nic nepodepsala. Prý ale cítí, že se věci pohnuly a že dohoda je blízko. Dříve se vyjádřil ve smyslu, že Mugabe s Tsvangiraiem jsou neschopní se dohodnout.

Představitelé vládnoucího Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF) a Tsvangiraiova MDC zahájili rozhovory o rozdělení moci v Zimbabwe před více než dvěma týdny. Jejich cílem je vyřešit krizi, kterou vyvolalo kontroverzní opětné zvolení Mugabeho do čela země ve druhém kole prezidentských voleb. Předvolební násilnosti si vyžádaly desítky životů, zejména z řad stoupenců opozice, a proto MDC druhé kolo bojkotovalo.

Jihoafrický prezident Thabo Mbeki se zúčastnil rozhovorů mezi opozicí a vládou jako vyjednávač a mediátor. Jeho role je vzhledem k blízkým vztahům k Mugabemu vnímána jako kontroverzní.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl bývalý velvyslanec ČR v Zimbabwe Jaroslav Olša, Mugabe je schopen se dohodnout s kýmkoliv, kdo mu pomůže proti jakémukoliv nepříteli a umožní mu udržet se u moci. Pseudokoaliční vláda s Mutambarou by pak mohla přesvědčit africké vůdce, že se nakonec podařilo dosáhnout dohody. Mugabe vládne v Zimbabwe 28 let od získání nezávislosti na Británii.

Navzdory hospodářské krizi část Zimbabwanů Mugabemu věří

Důvěra Zimbabwanů v Mugabeho je sice otřesena, podle Olši ale stále zhruba čtvrtina obyvatel země věří jeho slovům, že za špatnou hospodářskou situaci v zemi a hyperinflaci mohou bílí imeprialisté, kteří proti Zimbabwe zavedli sankce.

Zimbabwe se již řadu let zmítá v ekonomické krizi, kterou podle západních států způsobil Mugabe svou politikou vyhánění bílých farmářů. Centrální banka v polovině července oznámila, že inflace v Zimbabwe dosáhla 2,2 milionu procent, což je světový rekord. To donutilo zemi přikročit k výměně staré měny za novou tím, že z nominální hodnoty zimbabwského dolaru škrtla od 1. srpna deset nul. Deset miliard zimbabwských dolarů se tak změnilo na jeden dolar.

Inflace v zemi je podle guvernéra centrální banky tak rychlá, že příliš vysoká čísla používaná při peněžních transakcích již ovlivňovala fungování počítačových systémů v zemi. Elektronické kalkulačky, počítače a bankomaty si již nebyly schopny s astronomickými nominálními sumami poradit.