Těsně vedle: Piloti nákladního obra správné letiště netrefili

Kansas - Na malém letišti v americkém Kansasu omylem přistálo jedno z největších letadel současné doby – Dreamlifter. I když se zdálo, že dostat se zpátky do vzduchu bude problém, protože stroj ke startu potřebuje dvakrát delší dráhu, než má letiště, letadlo nakonec po poledni místního času úspěšně odlétlo - tentokrát tam, kam mělo.

Dvaasedmdesátimetrový kolos letěl z New Yorku. Přistání ale piloti netrefili a místo na McConnellově vojenské základně poblíž Wichity skončili šestnáct kilometrů vedle na malém civilním letišti James Jabara - bez kontrolní věže a na poloviční ranveji než normálně. Kromě ostudy piloti vyvázli bez zranění a v pořádku je i pětimiliardový stroj. Zůstává ale záhadou, kde se stala chyba; podle některých informací při navigaci si prý spletli východ se západem.

Letiště McConnell i Jabara mají podobně umístěnou přistávací dráhu. Podle zvukového záznamu komunikace s věží byla navigace zmatená. „Přistáli jsme na úplně jiném letišti,“ konstatoval nakonec jeden z pilotů krátce po dosednutí. Místo přistání zjistili piloti až po rozhovoru s letovými dispečery. Případ vyšetřuje americký Federální úřad pro letectví (FAA), Boeing incident nekomentoval.

Řídící středisko: Nákladní stroj 4241, potvrďte, že víte, na kterém letišti jste.
Pilot: No, myslíme, že máme tušení.

Řídící středisko: McConnellova základna je devět mil jižně od vás.
Pilot: Ano, pane, přistáli jsme na jiném letišti.

Rozjezdová dráha letiště Jabara je pro nákladní letoun příliš úzká a je dlouhá 1 850 metrů; Dreamlifter potřebuje alespoň o 900 metrů víc. Personál byl nicméně přesvědčen, že se letadlu vzlétnout podaří, a dokonce z něj ani nevyklidil těžký náklad. Letadlo odtáhli a otočili o 180 stupňů. Jak později letiště oznámilo, stroj ve čtvrt na dvě odpoledne místního času letiště úspěšně opustil. K manévru byla nicméně povolána náhradní posádka. Davy zvědavců, kteří ze země start sledovali, odměnily úspěšné piloty potleskem a troubením na klaksony. Za 20 minut přistál stroj na správném letišti.

Upravený Boeing 747, který patří k největším dopravním letounům na světě, převážel díly pro výrobu letadla Boeing 787 Dreamliner do firmy Spirit AeroSystems, která části tohoto letadla vyrábí.

Reportáž Veroniky Pitrové (zdroj: ČT24)

Neobvyklé komplikace řešila včera také posádka letu JetBlue z Floridy. Po deseti minutách ve vzduchu se u předních dveří nafoukla záchranná skluzavka. Piloti ale stroj bezpečně dostali na zem. Sedmasedmdesát cestujících se do cílové destinace včas nedostalo, zato měli bez příplatku adrenalinový zážitek.