Auto srazilo v Nizozemsku skupinku lidí. Jeden člověk zemřel, tři jsou zranění

Auto v Nizozemsku srazilo podle Reuters kolem čtvrté hodiny ranní skupinku čtyř lidí, jedna osoba při střetu zemřela, tři jsou zraněné. Řidič Fiatu Doblo nejprve ujel z místa, ale o několik hodin později se policii přihlásil sám. Incident se stal v Limburgu v jižní části země u areálu, kde se v neděli večer konal koncert v rámci víkendového hudebního festivalu Pinkpop.

Kolem čtvrté hodiny ráno srazil bílý Fiat na cestě u jednoho ze stanových městeček mimo samotný festivalový areál skupinu čtyř lidí. Podle policie řídil 34letý Nizozemec z města Heerlen. To sousedí s obcí Landgraaf, na jejímž katastru ke srážce došlo. Muž nejprve z místa nehody ujel, později se sám přihlásil policii v Amsterdamu a byl vzat do vazby.

Srážku nepřežil 35letý muž z Heerlenu. Tři další lidé ve věku 23, 26 a 30 let utrpěli vážná zranění a jsou v kritickém stavu v nemocnici. Všichni tři pocházejí buď rovněž z Heerlenu nebo z Landgraafu.

 „O jeho motivu nemohu ještě nic říct,“ uvedla státní zástupkyně Daniele Weymarová. Zda řidič jednal úmyslně, prokurátorka neřekla. Možné je podle ní nicméně to, že se jednalo o obyčejnou dopravní nehodu. Řidič dodávky se po převozu zpět do provincie Limburg podrobí výslechu.

„Ležela jsem ve stanu a najednou jsem slyšela hrozně moc sirén,“ popsala listu De Volkskrant okamžiky krátce po nehodě Karlijn Houtermanová, jedna z návštěvnic festivalu.

„Je hrozné, že tak dobrý Pinkpop skončil tímto způsobem,“ uvedl starosta města Landgraaf Raymond Vlecken, který navštívil místo tragédie. Organizátoři festivalu uvedli, že jsou v šoku, vyjádřili soustrast pozůstalým a zrušili tradiční rozlučkovou party.

Festival Pinkpop v neděli večer v Landgraafu po třech dnech skončil. Akci, na které vystoupil například americký zpěvák Bruno Mars, navštívily desítky tisíc lidí.

České ministerstvo zahraničí nemá podle mluvčí informace, že by byli srážkou vozu s chodci v Nizozemsku postiženi Češi. Situaci ale dál sleduje.