Opuštěná čínská vesnice zůstala napospas přírodě. Její půvab láká turisty

Bývala to živá rybářská vesnice. Její obyvatelé ale odešli a nechali ji napospas přírodě. Dlouhá léta zarůstala čínská vesnice Houtouwan bujnou zelení, která ji bez povšimnutí lidí přetvořila v přírodní div. Teprve před několika lety se stalo toto místo duchů cílem turistů.

Houtouwan leží na ostrově Šeng-šan v souostroví Šeng-s' asi 64 kilometrů od Šanghaje. V 80. letech byla prosperující rybářskou vesnicí s více než třemi tisíci obyvatel, kvůli odlehlosti a složité dostupnosti ji ale lidé začali v 90. letech opouštět, přípomíná web televize CNN.

V roce 2002 byla oficiálně vylidněna, i když několik posledních stálých obyvatel ve vesnici dosud žije. Opuštěné domy pak roky zarůstaly popínavými rostlinami. V roce 2015 se ale na internetu objevila série fotografií, díky které lidé vesnici znovuobjevili.

Během přibližně dvou let vyrostly na ostrově nové hotely a přímo u vesnice pak vyhlídková plošina, z níž mohou lidé za poplatek Houtouwan z dálky obdivovat. Taktéž za poplatek je možné vesnici i navštívit. Kromě nevšední krásy tam však čekají na turisty také varovné cedule, aby raději nevstupovali do opuštěných domů.