Francouzský prezident a italský premiér chtějí zažehnat roztržku kvůli lodi plné uprchlíků

Italský premiér Giuseppe Conte se v pátek setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s nímž má jednat mimo jiné o migrační politice. Ještě ve středu přitom hrozilo, že Conte do Paříže nepojede kvůli kauze francouzské lodi s několika stovkami afrických migrantů, jimž minulý týden Itálie odmítla otevřít svoje přístavy. Ta nyní míří do španělské Valencie, o den se však asi zpozdí kvůli nepříznivému počasí.

Macron po po odmítnutí lodě s uprchlíky italskými přístavy obvinil italskou vládu z cynismu a nezodpovědnosti a Itálie žádala za jeho slova omluvu. Pak ale spolu ve středu pozdě večer telefonicky hovořili. A rozepři mírnili. 

„Prezident Macron zdůraznil, že svými výroky nechtěl urazit Itálii ani italský lid,“ uvedla ve čtvrtek v prohlášení italská vláda. Macron a Conte se podle komuniké shodli, že před summitem EU koncem června je nutné, aby společně probrali nové možnosti řešení migrační krize.

Při Říma a Paříže vyvolala loď Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée s více než šesti stovkami migrantů na palubě. Itálie totiž v neděli odmítla Aquariu vydat povolení k zakotvení ve svém přístavu a požádala o přijetí plavidla Maltu, která migranty rovněž odmítla. Loď nyní směřuje do španělského přístavu Vale.

S přepravou běženců pomáhají dvě lodě italské pobřežní stráže, které na svou palubu z bezpečnostních důvodů převzaly část migrantů. Rozhodnutí Itálie odmítnout běžence souvisí se změnou vlády a předvolebním slibem nového ministra vnitra Mattea Salviniho, že zastaví příchod migrantů do Itálie.

Předvolaný velvyslanec a zrušená schůzka ministrů

V posledních čtyřech letech připlulo do Itálie přes Středozemní moře přes 600 tisíc migrantů – a uprchlická zátěž vedla i ke konfliktu mezi vládami na Seině a Tibeře. Spor se vyostřil ve středu, kdy ministr vnitra Matteo Salvini, který zastupuje v italské vládě protiimigrační stranu Liga, v Senátu vyzval francouzský kabinet, aby přešel od slov k činům a urychlil solidární příjem uprchlíků.

Připomněl, že Francie se zavázala přijmout přes devět tisíc migrantů, kteří v posledních letech přišli do Itálie. Nakonec ale podle něj poskytla azyl jen několika stovkám z nich. Zpět do Itálie vrátila Francie 10 249 migrantů, kteří překročili hranici od počátku letošního roku do konce května.

Horizont ČT24: Francouzský prezident a italský premiér chtějí zažehnat roztržku (zdroj: ČT24)

Salvini také ve středu zdůraznil, že Itálie projevovala dosud se statisíci migrantů solidarity a lidskosti „až dost“. Itálie se stala v posledních dvou letech hlavní vstupní branou migrantů z Afriky a Blízkého východu do Evropy poté, co země EU v roce 2016 uzavřely takzvanou balkánskou trasu přes Řecko.

Paříž naopak kritizovala Řím za jeho neochotu migranty přijmout; italské ministerstvo zahraničí si proto povolalo francouzského velvyslance, aby podal vysvětlení ke kritice Itálie ze strany Francie, Salvini vyzval Francouze, aby se omluvili, a italský ministr financí Giovanni Tria kvůli konfliktu zrušil středeční schůzku s francouzským kolegou Brunem Le Mairem. Conte a Macron nyní mají šanci spory urovnat.

Loď s uprchlíky se o den zpozdí

Tři plavidla s migranty z Afriky včetně Aquaria nyní míří do španělské Valencie a na cestě se o den zpozdí. Musela totiž změnit trasu plavby. Příčinou je silný vítr a až čtyřmetrové vlny. Připlout by do španělského přístavu měla pravděpodobně v neděli. 

Organizace SOS Méditerranée na Twitteru napsala, že řada ze 625 migrantů, kteří na třech lodích plují, trpí mořskou nemocí. Lidé jsou také vyčerpaní několikadenní plavbou. Na moři jsou už téměř týden.

Španělsko tiší vášně: Všichni status uprchlíka nedostanou

Do Valencie už přijela také španělská vicepremiérka Carmen Calvová, která spolu s valencijskou regionální vládou přijetí běženců z lodě Aquarius koordinuje. Calvová ve čtvrtek popřela předchozí zprávy španělských médií, že by mělo všech asi 625 migrantů z lodě Aquarius dostat status uprchlíka.

Ve středu totiž místní deníky psaly o tom, že všichni migranti dostanou přinejmenším dočasně uprchlický status, protože nepřijedou ilegálně, ale „na pozvání“ španělské vlády. Ta se jich ujala z humanitárních důvodů, když je dvě země EU odmítly.

„Budeme každého posuzovat individuálně,“ řekla Calvová po jednání s valencijským premiérem Ximem Puigem. Zdůraznila, že nejprve se o migranty v přístavu postarají zdravotníci a poté budou úředníci státní správy vést rozhovory s každým jednotlivě. A protože všichni migranti nemusejí dostat status uprchlíka, mohou někteří skončit v detenčních zařízeních pro migranty, kteří do země vstoupili nezákonně. 

Loď Aquarius, kterou provozují Lékaři bez hranic a humanitární organizace SOS Méditerranée, zachránila z moře a gumových člunů u libyjských břehů při několika operacích ze soboty na neděli 629 migrantů. Bylo mezi nimi i 123 nezletilých bez doprovodu a několik těhotných žen. Poté se přeplněná loď, která má kapacitu maximálně 500 lidí, vydala směrem k Evropě. 

Od začátku letošního roku připlulo do Itálie přes Středozemní moře na 15 340 migrantů z Afriky, loni to bylo 119 370 lidí a v roce 2016 dokonce 181 440, uvádí statistika Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).