Trumpa doma nečekají po návratu ze Singapuru ovace. Moskva dohodu naopak vítá a chce se na ní podílet

Horizont ČT24: Historický okamžik, nebo velká show? (zdroj: ČT24)

Zatímco svět singapurský summit a podpis dohody o denuklearizaci Severní Koreje vnímá spíše pozitivně, doma prezident Donald Trump ovace nesklízí. Americký Kongres na setkání Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem reagoval smíšeně. Rusko výsledek summitu vítá a je připravené pomoci s denuklearizací. Čína navrhuje uvolnění sankcí uvalených na KLDR. Naopak Írán varoval Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump by mohl zrušit jakoukoliv dohodu s Pchjongjangem.

Smíšené reakce na setkání prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem přišly z amerického Kongresu. Zatímco kongresmani z Trumpovy Republikánské strany schůzku označili za krok směrem k míru, opoziční demokraté přirovnali summit k „reality show“.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Charles Schumer Trumpa obvinil, že se v Singapuru zbavil pák, které měly Spojené státy na Severní Koreu. V projevu ze senátní tribuny o schůzce řekl, že to byl „summit typu reality show“.

Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell naopak prezidenta za setkání s Kimem pochválil. „Je to velký krok směrem k míru,“ řekl McConnell. Varoval ale, že Pchjongjang nemusí budoucí závazky plynoucí z denuklearizace plnit. „Musíme být spolu s našimi spojenci připraveni k obnovení politiky maximálního nátlaku,“ prohlásil senátor.

Ostatní republikáni byli podle amerických médií zdrženlivější. Bob Corker, šéf zahraničního výboru Senátu, chce vyčkat s hodnocením na budoucí vývoj. Očekává, že bližší podrobnosti kongresmanům sdělí ministr zahraničí Mike Pompeo, kterého si předvolají.

I předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Paul Ryan, varoval před unáhlenými závěry. „Jen čas ukáže, zda to Severní Korea tentokrát myslí vážně. Mezitím musíme pokračovat v maximálním hospodářském tlaku,“ řekl Ryan.

Od plic se se summitem vypořádal republikánský senátor Marco Rubio. „Prezident ho (Kima) rozmazluje, aby z něj dostal dobrou dohodu. Ale Kim Čong-un není talentovaný chlap. Zdědil rodinný byznys od táty a dědečka. Je to absolutní nekňuba, kterému by v žádné demokracii nesvěřili ani funkci pomocného rasa,“ napsal Rubio na Twitteru. 

Írán varoval Kim Čong-una: Trump s oblibou ruší dohody

Írán po summitu USA a KLDR varoval severokorejského vůdce, že americký prezident Donald Trump by mohl zrušit jakoukoliv dohodu s Pchjongjangem o jaderném odzbrojení. „Stojíme proti muži, který ruší svůj podpis (smlouvy), když je v zahraničí,“ uvedl íránský vládní mluvčí Mohammad Bákir Nobacht. Reagoval tak na setkání Trumpa s Kimem a na to, že Trump v neděli při cestě z Kanady do Singapuru stáhl svou podporu závěrečného komuniké ze summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7.

V květnu Trump vypověděl účast Spojených států na mezinárodní jaderné dohodě s Íránem z roku 2015, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Teheránu v jeho jaderném programu a který byl podle obav Západu zaměřen vojensky. 

OSN: Mír je společný cíl

Generální tajemník OSN António Guterres oproti tomu dohodu vítá. „Oba lídři se snaží najít cestu ven z nebezpečné spirály, do které se zapletli v minulém roce. Společný cíl musí být mír a ověřitelná a jasná denuklearizace poloostrova. Jak jsem oběma napsal minulý měsíc, tato cesta vyžaduje spolupráci a kompromis. Organizace spojených národů je v tomto procesu připravena nést svou úlohu.“ 

Kim Čong-un s Donaldem Trumpem
Zdroj: Li Peng/ČTK/ZUMA

Moskva pomůže KLDR s denuklearizací

Čína i Rusko oficiálně deklarují zájem na denuklearizaci KLDR. Ale právě tyto dva státy jsou viníky toho, že Kimové vůbec jadernou zbraň získali. Kdyby nebylo systematické podpory Pekingu a Moskvy, tak by jadernou zbraň KLDR neměla.
Vladimír Votápek
analytik mezinárodních vztahů, bývalý generální konzul

Rusko nejen vítá perspektivu jaderného odzbrojení Severní Koreje, ale bude při ní také nápomocno. Řekl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci na úterní historickou schůzku. Moskva hodnotí jejich dohodu na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova pozitivně, zdůraznil Rjabkov.

Podle náměstka šéfa ruské diplomacie je Moskva připravena pomoci s řešením severokorejského problému. Rusko podle Rjabkova úterní ujednání ze Singapuru oceňuje, nicméně upozorňuje, že „ďábel se skrývá v detailu“.

Čím více šancí k řešení problému se naskytne prostřednictvím jednání, tím lépe, zdůraznil také Rjabkov. Vyjádřil zároveň naději, že na významu opět nabudou šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu. Těchto jednání se v minulosti účastnily KLDR, Jižní Korea, Japonsko, USA, Rusko a Čína.

Moskva přitom podle Rjabkova doufá, že pokrok v jednáních s KLDR odblokuje normální hospodářskou spolupráci, a to i s Ruskem. 

Čína chce uvolnit sankce uvalené na KLDR

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na společné prohlášení  navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR.

„Spojené státy a Severní Korea se k sobě chovaly nepřátelsky po více než půlstoletí. To, že dnes oba lídři těchto zemí společně jednají tváří v tvář, má velký význam a jsme svědky psaní nové historie. Čína to samozřejmě vítá a podporuje,“ prohlásil čínký ministr zahraničí Wang Ji.

Trump před summitem v Singapuru opakovaně hovořil o tom, že i přes dosavadní vstřícné kroky Pchjongjangu není prozatím možné sankce vůči Severní Koreji uvolnit. Postupné odvolávání odvetných opatření podmínil konkrétními kroky ke zničení jaderných zbraní a k ukončení programu vývoje balistických střel.

Jižní Korea uvítala dohodu Kima s Trumpem (zdroj: ČT24)

Analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek ve vysílání ČT připomněl, že jaderné zbraně nejsou jedinými zbraněmi hromadného ničení, kterými KLDR disponuje. „Má také poměrně velký arzenál chemických zbraní a o jejich likvidaci jsme zatím vůbec nehovořili.“

Dohoda odstranila poslední zbytky studené války, míní Jižní Korea

Podle Soulu jde o historickou dohodu, která dává naději na odstranění posledních zbytků studené války. Den podpisu dohody 12. červen za sebou podle jihokorejského prezidenta Mun Če-ina zanechává dny temné války a konfliktu. „Napíšeme novou kapitolu míru a spolupráce, nebudeme opakovat chyby z minulosti,“ prohlásil Mun.

„Sedmdesát let rozdělení a nepřátelství vrhlo temný stín, který znesnadňuje uvěřit tomu, co se odehrává před našima očima. Chtěl bych vzdát hold za odvahu a odhodlání těchto dvou lídrů, že se nespokojili se zastaralou dualitou a učinili odvážný krok směrem ke změně,“ dodal jihokorejský prezident.

Debata Michaela Žantovského a Jana Kavana (zdroj: ČT24)