Trump zkrátí pobyt v Singapuru, odletí už v úterý večer

Amerikanista Jiří Pondělíček k summitu KLDR a USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump ze summitu v Singapuru odcestuje už v úterý večer místního času, nikoli ve středu ráno, jak původně předpokládal. V pondělí informaci oznámil Bílý dům. Prezident tak pobyt zkrátí o patnáct hodin.

Donald Trump opravdu věří, že dokáže na setkání s Kimem něco vyjednat. Svoji image staví na tom, že je skvělý vyjednavač, a troufnu si říct, že příležitost setkat se s Kimem pro něj byla neodolatelná.
Jiří Pondělíček
amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK

Podle Bílého domu prezident změnil plán v pondělí, v předvečer svého setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Místo středečního rána má dějiště summitu v Singapuru opustit už v úterý ve 20 hodin místního času (tedy ve 14 hodin našeho času). „Jednání mezi Spojenými státy a Severní Koreou pokračují a posunula se kupředu rychleji, než se očekávalo,“ uvedl Bílý dům.

Bývalý diplomat Petr Kolář ke schůzce Kima s Trumpem (zdroj: ČT24)

O jakém pokroku je řeč, není podle agentury AP jasné. Státníci se mají poprvé setkat v úterý v 03:00 SELČ a zhruba dvě hodiny mají jednat jen za přítomnosti tlumočníků. Poté se počítá s pracovním obědem a většími rozhovory za účasti širších delegací. Z americké strany má být přítomen ministr zahraničí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton a několik dalších činitelů.

Severokorejský vůdce si prohlédl Singapur

Kim Čong-un v pondělí večer místního času opustil hotel a v koloně asi 30 automobilů se vydal na prohlídku Singapuru. Při odchodu z hotelu se na přítomné novináře usmíval, napsala agentura Reuters.

Severokorejský vůdce si prohlédl pobřežní park, kde se nachází největší skleník a nejdelší krytý vodopád na světě. Podle listu The Straits Times se vydal i na vyhlídkovou terasu na střeše hotelu Marina Bay Sands, odkud je velkolepý pohled na centrum města. Summit podle Reuters hodlá Kim opustit v úterý odpoledne místního času (dopoledne SELČ).

Trump a Kim se ubytovali v hotelích vzdálených od sebe asi jeden kilometr. Oblast kolem luxusní třídy Orchard Road přísně střeží policie. Summit se uskuteční v hotelu Capella na ostrově Sentosa při jižním pobřeží Singapuru.