Arcibiskupství versus sochař: Skončí moderní vybavení katedrály na ulici?

Trnava – O moderní liturgické předměty, které si před více než třemi lety do slovenské Trnavy objednal tehdejší arcibiskup Robert Bezák pro výzdobu zdejší katedrály, už nemá arcibiskupství zájem. Hrozí tak, že moderní sochařská díla milionové hodnoty zůstanou ve skladech, kam byla přemístěna a že za ně sochař Otmar Oliva nedostane zaplaceno.

Práce sochaře, který vyzdobil i kapli papeže ve Vatikánu, se místo do katedrály přesunula jen do skladu trnavského arcibiskupství. Nový arcibiskup už moderní umění v katedrále nechce, preferuje některý z méně významných kostelů. „Já jsem to dělal do katedrály, není možné to dát jinam,“ nechápe tento přístup autor.

Tuna liturgických předmětů jako oltář, křtitelnice, monstrance, biskupská berla, měla arcibiskupství přijít na více než tři miliony korun. Lukrativní zakázku přinesl českému výtvarníkovi před třemi lety tehdejší slovenský arcibiskup Róbert Bezák. V létě loňského roku ale bývalý papež Benedikt XVI. trnavského arcibiskupa za nejasných okolností odvolal. Současný arcibiskup Ján Orosch převzal funkci na konci srpna a od té doby se vedení arcidiecéze k uměleckému projektu nehlásí. 

Vedení slovenské arcidiecéze argumentuje chybami ve smlouvě. Podle nich část projektu nezískala souhlas památkářů, dalším problémem pak bylo účetnictví. Po výtvarníkovi navíc nové vedení arcibiskupství požaduje zaplatit DPH, čímž by ale přišel o sedmisettisícový honorář za 3 roky práce. „Vznikly nějaké problémy okolo DPH,“ připustil Bezák. Výtvarník se nehodlá vzdát a rovnou ze skladu tak vyrazil do katedrály vyměřit pozice pro 12 apoštolských svícnů tak, jak mu ukládá smlouva.

Liturgické předměty objednané odcházejícím Bezákem (zdroj: ČT24)