Pchjongjang veřejně popravil desítky lidí za sledování jihokorejské televize

Pchjongjang – Osmdesát lidí nechala prý 3. listopadu v sedmi různých městech veřejně popravit Severní Korea - většinou za sledování zahraničních televizních programů. Sledování filmů a televizních pořadů z kapitalistických zemí, zvlášť pak z nepřátelské Jižní Koreje, je v KLDR považováno za vážný zločin; většina filmů se prý do země pašuje na DVD či na paměťových kartách.

Podle jihokorejského deníku Čungang ilbo muselo prý popravě osmi lidí na sportovním stadionu v přístavním městě Wonsan na východě země povinně přihlížet 10 000 diváků.

Deník s odvoláním na dobře informovaný zdroj upřesnil, že většina popravených byla shledána vinnými z „nezákonného sledování jihokorejských televizních filmů a někteří také z šíření pornografie nebo z prostituce“. Jak upřesnil zpravodaj ČT Tomáš Etzler, šlo o nahrávky jihokorejských dramat a telenovel. Severní Korea totiž jako jedna z nejchudších zemí světa nechce, aby se místní lidé dověděli, jak se žije za hranicemi, a nezačali se domáhat politických změn.

Zmíněný zdroj je údajně obeznámen s děním v KLDR a nedávno tuto zemi navštívil. Důvěryhodnost zprávy podpořila internetová mediální agentura severokorejských uprchlíků Daily NK, která sdělila, že se rovněž doslechla o konání masových poprav.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)