Útěk šelem v německé zoo se nekonal. Falešnou zprávu vyvolal zmatek kvůli povodni

Poplach, který v západoněmeckém městě Lünebach vyvolala zpráva o útěku lvů, tygrů a jaguára z místní zoo, byl falešný. Zapříčinil jej zmatek, který v zoo nastal poté, co ji po prudkých deštích zaplavila voda. Šelmy byly nalezeny ve svých kotcích. Informaci, že musel být zastřelen medvěd na útěku, vedení zoo potvrdilo.

Kolem pátečního poledne se Lünebachem rozšířila zpráva, že se kvůli plotům podemletým přívalovými srážkami podařilo z místní zoo utéct dvěma lvům, dvěma tygrům a jaguárovi.

Do rozsáhlého pátrání po šelmách se kromě pracovníků zoo zapojili veterináři, policisté a hasiči. Kvůli tomu, že nebylo jasné, zda se zvířata nedostala i mimo zahradu, policie vyzvala obyvatele, aby nevycházeli z domovů a zabezpečili okna a dveře.

Jako jediný nakonec ze svého výběhu utekl medvěd, když se mu podařilo překonat mříže uvolněné velkou vodou. Ve snaze utéct před stoupající hladinou se dostal do volného prostoru a musel být zastřelen.

Zoo Eifel chová na 30 hektarech asi čtyři stovky zvířat.

K podobnému případu došlo v Německu naposledy v roce 2016, když se ze zoologické zahrady v Lipsku podařilo utéct dvěma lvům. Jeden z nich byl zastřelen, druhý se nechal nahnat zpátky do výběhu.