Independent: Američtí vědci objevili pramen mládí

Washington – Američtí vědci rozluštili záhadu, proč se zranění hojí rychleji u mladých lidí než u těch starých. Píše to list The Independent. Našli dva nové geny, které jsou za regeneraci tkáně zodpovědné. Vědci doufají, že se jim s jejich pomocí podaří vyvinout nové léky, které by urychlovaly hojení a zároveň tělo chránily před projevy stárnutí. Výzkum probíhal na myších, lidé ale tyto geny mají také. Studie byla zveřejněna v odborném časopise Cell.

Vědci se domnívají, že geny Lin28a a IMP1 jsou navrženy tak, aby byly aktivní zejména během vývoje plodu. Jak živočich postupně stárne, dochází k jejich útlumu. Tato teorie by mohla pomoci vysvětlit, proč se rány u starších pacientů hojí déle a jak ke stárnutí obecně dochází.

Jeden z týmů vedený Georgem Daleym aktivoval gen Lin28a u dospělých myší a zjistil, že jim pak oholená srst na zádech roste mnohem rychleji než ostatním dospělým jedincům, u nichž nebyl gen uměle povzbuzen. „Zní to jako science fiction, ale Lin28a skutečně může být součástí léčebného kokteju, který umožní, aby u dospělých docházelo ke stejné regeneraci tkání jako u mladých,“ konstatoval Daley.

Důchodce
Zdroj: Hemera/ISIFA/Thinkstock

Objev může mít pozitivní důsledky pro lidské zdraví. „Můj závěr zní, že Daley zlepšuje hojení ran a tkání. V budoucnu by se díky tomu mohlo urychlit hojení ran po operaci nebo po úrazu pacientů,“ podotkl Daley.

Starý člověk? Ten nad 60, myslí si většina Evropanů

Z loňského průzkumu Eurobarometr vyplynulo, že „průměrný“ Evropan si myslí, že člověk přestává být považován za mladého od 42 let a starým se stává od 64 let. V Česku jsou tyto věkové hranice podobné - 40 a 60 let. Vnímání životních etap se velmi liší podle pohlaví, věku a země. Průzkum bral v potaz názory 26 tisíc obyvatel evropských zemí.

Stromořadí
Zdroj: Uwe Zucchi/ČTK