Díla Gerharda Richtera pomohou bezdomovcům. Němci pro ně za utržené peníze koupí byty

Horizont ČT24: Richter věnoval díla na pomoc bezdomovcům (zdroj: ČT24)

Osmnáct svých děl věnoval Gerhard Richter na pomoc německým bezdomovcům. Díla v současnosti nejdražšího žijícího umělce pomohou financovat výstavbu bytů pro lidi bez domova v Severním Porýní-Vestfálsku. Utržené peníze přispějí k nákupu zhruba stovky bytů. Umělec svůj krok nekomentoval.

Malíř a fotograf Richter věnoval svá díla düsseldorfské galerii fiftyfifty, která dává polovinu ze svých zisků na pomoc lidem bez domova. Peníze půjdou do speciálního fondu, ze kterého lidé z projektu Housing First (Bydlení především) koupí byty pro bezdomovce. Projekt podpoří také úřady.

Očekává se, že díla vynesou přes milion eur a  pomohou financovat zhruba sto bytů. „Z této situace profitují všichni. Můžete vlastnit krásné obrazy od Gerharda a zároveň udělat něco opravdu dobrého pro bezdomovce,“ uvedla Julia von Lindern, ředitelka projektu Housing First.

Richter galerii věnoval své fotografie, které zachycují jeho abstraktní olejomalby pojmenované po experimentálním americkém skladateli Johnu Cageovi. Když je umělec vytvářel, atmosféru mu dotvářela právě hudba tohoto skladatele.

Richter se vyjádřil i k migrační krizi

Kromě užitečného gesta lze Richterovo rozhodnutí číst i jako snahu o nastolení pozitivního trendu v uměleckém světě. Sám Richter totiž několikrát kritizoval astronomické částky, které umění generuje a nevrací. Angažovaný je tento vlivný umělec i jinak, před dvěma lety třeba komentoval migrační krizi.

„Tak třeba ten slogan ohledně vítací kultury, který lidu představil náš prezident, ten je naprosto falešný. My uprchlíky nevítáme. Nemám nic proti cizincům, ale neznamená to, že musíme přivítat každého,“ komentoval Richter situaci v Německu v listopadu 2016. 

86letý Richter v Düsseldorfu léta studoval i pobýval. V současnosti v jednom z nejdražších měst Německa žije asi 2 tisíce bezdomovců, v celém Severním Porýní-Vestfálsku je ale bez přístřeší na 25 tisíc lidí.

Smysluplná fúze umění a dobročinnosti funguje i v Česku, například díky projektu Art for Amnesty. Do nejrůznějších charitativních aukcí svými díly pravidelně přispívá i Krištof Kintera, asi nejvlivnější český umělec současnosti.