Ruský novinář Babčenko žije, jeho vražda byla zinscenovaná

Horizont ČT24: Zvrat v případu Babčenko (zdroj: ČT24)

Ruský novinář Arkadij Babčenko je naživu. Jeho údajná vražda byla operací ukrajinské tajné služby SBU. Její šéf Vasyl Hrycak uvedl, že bezpečnostní služba měla informace o plánovaném útoku na novináře, který podle ní nařídily ruské tajné služby. SBU pak útoku v rámci zvláštní operace zabránila. Novinář Babčenko v přímém televizním přenosu ve středu poděkoval ukrajinským úřadům, že mu zachránily život. Ukrajina poskytne novináři a jeho rodině nepřetržitou ochranu.

Organizátora novinářovy vraždy, ukrajinského občana a prostředníka ruských tajných služeb, zatkly ukrajinské bezpečnostní složky ve středu odpoledne v Kyjevě, uvedl podle agentury Interfax-Ukrajina šéf SBU.

Organizátor vykonavateli útoku nabídl jako odměnu 30 tisíc amerických dolarů (670 tisíc korun) a jako zálohu mu vyplatil 15 tisíc dolarů. Samotný prostředník zločinu podle Hrycaka dostal od ruské strany 10 tisíc dolarů.

Organizátor na výkon vraždy naverboval muže, který se v minulosti na straně ukrajinských vládních sil účastnil protipovstalecké operace na východě Ukrajiny, uvedl Hrycak. Plánovaná vražda Babčenka byla podle něj součástí velké operace, jejímž cílem je zlikvidovat opozičně smýšlející Rusy, a to především novináře a blogery, kteří otevřeně kritizují ruskou vládu.

Najatý organizátor měl mimo jiné na starosti zakoupit za ruské peníze zbraně a munici, pro jejichž uložení měl na území Ukrajiny vytvořit sklad. Objednat měl zhruba 300 útočných pušek kalašnikov, stovky kilogramů trhaviny a neomezený počet nábojů, napsal list Ukrajinska pravda. Po vraždě Babčenka měl organizátor v plánu odjet přes třetí zemi do Ruska.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že vykonavatel novinářovy vraždy s ukrajinskými úřady od počátku spolupracoval. V případu tak bude vystupovat jako svědek.

„Ve chvíli, kdy se ukrajinská služba bezpečnosti (SBU) dozvěděla o plánovaném činu, jsme byli schopni navázat spolupráci s osobou, jíž byl výkon vraždy nabídnut… Vykonavatel tak byl součástí operace, jejímž cílem bylo usvědčit organizátora a dozvědět se více informací o objednavateli,“ řekl podle agentury Unian Lucenko.

Ukrajina poskytne Babčenkovi a jeho rodině nepřetržitou ochranu

Ukrajinské úřady poskytnou ruskému opozičnímu novináři  nepřetržitou ochranu. Na svém facebooku to oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Šéf ukrajinského státu se ve svém sídle s Babčenkem setkal a poděkoval mu za spolupráci s ukrajinskými úřady.

„Gratuluji službě bezpečnosti Ukrajiny k bleskové operaci, díky níž zachránila život ruskému novináři Arkadiji Babčenkovi. Ukrajinské bezpečností složky jsou každým dnem silnější v boji proti ruské agresi a všem projevům hybridní války na Ukrajině. Moskva se ale pravděpodobně neuklidní – nařídil jsem proto nepřetržitou ochranu pro Arkadije a jeho rodinu,“ napsal Porošenko.

Babčenko se omluvil své ženě

„Mohl bych vyjádřit soustrast rodině Arkadije Babčenka, ale neudělám to,“ řekl šéf SBU před shromážděnými novináři. Místo toho pozval ruského novináře do sálu.

Babčenko poté uvedl, že ho ukrajinské úřady kontaktovaly měsíc před plánovanou „vraždou“. „Podle mých informací se zvláštní operace připravovala dva měsíce. Mě o tom informovali před měsícem… Celý měsíc jsme pak byli v kontaktu, přemýšleli jsme, pracovali společně,“ uvedl Babčenko před novináři v Kyjevě.

Babčenko se také omluvil své manželce za to, jakým „peklem si musela projít“. Ani ona nevěděla, že jeho smrt je součástí operace tajných služeb. „Zvláště se omlouvám své ženě. Je mi to líto, ale nebyla jiná možnost,“ prohlásil Babčenko.

Byla to právě Babčenkova žena, která v úterý našla údajně mrtvého novináře v kaluži krve v jejich bytě. Jednačtyřicetiletý ruský opoziční novinář měl být podle původních informací střelen do zad a zemřít v sanitce.

Ruská diplomacie: Je to propaganda

Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové má mít zpráva o zinscenování Babčenkovy vraždy zjevně propagandistický účinek. Napsala to na sociální síti Facebook.

„To, že je Babčenko živ, je nejlepší zpráva. Kéž by tomu tak bylo vždy. Bohužel v jiných případech se maškaráda nezdařila. To, že byl v této historce podstrčený propagandistický účinek, je očividné,“ napsala Zacharovová ve svém příspěvku.

Podle sdělení prezidentova mluvčího Dmitrije Peskova Kreml zatím nemá k dispozici úplnou informaci o situaci kolem Babčenka. „Viděl jsem (zprávy o tom, že Babčenko je živý), ale prozatím k tomu žádnou informaci nemám,“ citoval TASS Putinova mluvčího.

Novinář je kritikem ruského vojenského angažmá na Ukrajině

Babčenko je považován za jednoho z nejznámějších ruských válečných zpravodajů. Když jako osmnáctiletý studoval v Moskvě právo, byl povolán do vojenské služby a sloužil v čečenských válkách v 90. letech. Své vzpomínky zpracoval do memoáru Válka jednoho vojáka.

Babčenko z Česka odjel poté, co ztratil naději, že by tady mohl získat pobyt. Nechtěl žádat o politický azyl, ale ukázalo se, že získat normální pracovní povolení ve lhůtě šesti měsíců, kdy tady mohl legálně pobývat na turistické vízum, je prakticky nemožné. Kvůli tomu odjel.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Jako zpravodaj informoval dále třeba o rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění). Pracoval také v listech Moskovskij komsomolec či Novaja gazeta a pro televizní stanice TV Centr a První kanál. V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací.

Působil také jako válečný zpravodaj na východě Ukrajiny. Podporoval stanoviska ukrajinských úřadů vůči Rusku nejen ohledně konfliktu v Donbasu, ale také ohledně anexe Krymu či sestřelení civilního letu MH17 nad východní Ukrajinou. Kromě vojenského angažmá Ruska na východě Ukrajiny kritizoval i přítomnost Rusů v Sýrii.

V roce 2016 vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné politování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství. 

Ze své vlasti utekl loni v únoru do Prahy kvůli obavám o svůj život, poté pobýval nějakou dobu v Izraeli. Nakonec se ale na podzim usadil v Kyjevě, kde pracoval jako moderátor televize ATR, která vysílá pro krymské Tatary. 

Objevily se informace, že novinář v Česku usiloval o povolení k pobytu, které nedostal, české ministerstvo vnitra však informaci popřelo. „Pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl,“ uvedla mluvčí ministerstva Marika Vitnerová.