Belgičan před útokem v Lutychu zabil ještě spoluvězně. Vraždil během dvoudenní propustky

Muž, který v úterý v centru belgického města Lutych zastřelil dvě policistky a jednoho civilistu, zabil den předtím ještě jednu osobu, svého někdejšího spoluvězně. Oznámil to belgický ministr vnitra Jan Jambon. Obyvatelé Lutychu ve středu za oběti útoku drželi ve 13:00 minutu ticha. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Zda skutečně ale za ním stojí, nelze ověřit.

Útočníkův bývalý spoluvězeň byl podle Jambona nalezen mrtev ve svém bydlišti v obci On na jihu Belgie. Podle policejních zdrojů, které citovala belgická média, mu vrah zasadil smrtelný úder do hlavy, patrně kladivem. 

Pachatelem úterního útoku byl podle belgických médií jednatřicetiletý Belgičan Benjamin Herman, který byl ve výkonu trestu mimo jiné za obchod s drogami.

Neměl kontakt s rodinou, měl velmi komplikované dětství a trpěl labilitou.
Kateřina Etrychová
redaktorka ČT
Zpravodaj ČT v Belgii: Lutych se vrátil k normálnímu životu téměř bezprostředně po útoku (zdroj: ČT24)

Čin spáchal během dvoudenní propustky z vězení, uvedl zpravodaj ČT v Belgii Lukáš Dolanský, podle kterého jde v zemi o běžný postup v rámci resocializace vězňů. „Měl se vrátit zpátky do společnosti v roce 2020,“ uvedl Dolanský.

Veřejnoprávní belgická televize podle něj upozornila, že muž byl na jednodenní propustce už jedenáctkrát a na dvoudenní propustce třináctkrát a vždycky se vrátil.

Podle prokuratury muž ozbrojený nožem v úterý zezadu napadl dvě policistky ve věku 45 a 53 let, které pak zastřelil jejich vlastní zbraní. Potom zabil i dvaadvacetiletého muže v nedalekém autě. Útočník poté utekl do nedaleké školy, kde vzal jako rukojmí ženu. Muže, který ještě zranil čtyři policisty, krátce nato zásahová jednotka zastřelila.

Žena, kterou útočník držel jako rukojmí, vyvázla bez zranění. V nemocnici ji navštívil premiér Charles Michel i král Philippe. „Byla velmi odvážná a možná - i když to ještě musíme ověřit - zabránila dalším obětem ve škole,“ řekl ministr vnitra Jambon.

Bezpečnostní analytik Josef Kraus k útoku v Lutychu (zdroj: ČT24)

Útok se vyšetřuje jako vražda a pokus o vraždu s teroristickým pozadím

Hlavním motivem podle policie bylo zaútočit na policisty. Případ převzala belgická federální prokuratura, která se zabývá terorismem. Případ podle mluvčí vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým pozadím a zjišťuje, zda útočník jednal sám.

Muž se loni dostal na policejní seznam lidí, kteří ve vězení konvertovali k islámu a u kterých by mohla hrozit radikalizace. „Nicméně do této doby žádné radikální postupy nevykazoval,“ podotkl zpravodaj ČT. Prokuratura ve středu potvrdila, že muž byl v kontaktu s radikály a při útoku několikrát křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). 

Útočník se podle prokuratury nejspíš řídil internetovými výzvami radikálů z takzvaného Islámského státu (IS), kteří nabádali k ubodání policistů a použití jejich zbraní k zastřelení dalších osob.

Belgické úřady nyní podle agentury Reuters čelí kritice, jak je možné, že vězeň podezřelý z radikalizace dostal propustku. Belgický ministr spravedlnosti Koen Geens, do jehož působnosti věznice spadají, řekl, že se za incident cítí zodpovědný. „Otázka, zda měl tento muž propustku dostat, je namístě,“ uvedl Geens v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTBF.