Boje pokračují, Rusové kontrolují Jižní Osetii

Tbilisi/Cchinvali - Čtvrtý den pokračuje válka na Kavkaze. Moskva stále nepřijala nabídku Tbilisi na příměří a rozhovory. Její jednotky úplně ovládají Jižní Osetii. Podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva jsou operace v Jižní Osetii u konce. Informaci přinesla agentura Interfax. Gruzínský prezident Michail Saakašvili ihned kontroval, že Rusové chtějí ovládat energetické zdroje na Kavkaze. Rusko ovládá celou Jižní Osetii a posílilo svou přítomnost v Abcházii - má tam už 9 tisíc mužů.

Medveděv prohlásil, že podstatná část vojenských operací v Jižní Osetii už je u konce: „Operace s cílem přimět gruzínské autority, aby opět nastolily mír v Jižní Osetii, už je u konce.“ Ruský prezident dodal, že Cchinvali je pod kontrolou posíleného ruského mírového kontingentu.   

Asi 50 ruských letadel naopak v ranních hodinách bombardovalo radarová zařízení nedaleko gruzínské metropole Tbilisi. Nálety byly dva, jeden směřoval na vojenskou základnu v Kodžori, kde jsou umístěny zvláštní jednotky, druhý na předměstí Tbilisi, kde bomba zasáhla středisko letecké kontroly. Ruské válečné loďstvo potopilo v Černém moři gruzínskou loď, která se podle něj snažila útočit. Gruzie mluví i o bombardování vesnic na území Abcházie - informace ale nelze ověřit.

Podle zvláštního zpravodaje ČT Jakuba Szántó je situace velmi nepřehledná. Rusové tvrdí, že kontrolují celé území. Zřejmě pronikli až 4 kilometry na gruzínské území, což ale vedení ruské armády popírá. Gruzínská armáda se prý z Jižní Osetie zcela stáhla.

Jakub Szántó:

„Počáteční gruzínskou euforii vystřídal hořký pocit zklamání z porážky.“

Pro gruzínskou veřejnost je momentální situace děsivá. Zahájení ofenzívy své armády s cílem získat kontrolu nad Jižní Osetií vítali podle Jakuba Szántó lidé s nadšením, masivní ruská odpověď je pro ně šok.

Ruské dělostřelectvo a letectvo v neděli večer bombardovaly gruzínské město Gori. K útoku se prý připravují pozemní jednotky. Ruské jednotky „tam zatím ještě nejsou, ale zdá se, že jsou připraveny“ vstoupit do Gori, největšího města v blízkosti separatistické Jižní Osetie, prohlásil mluvčí ministerstva vnitra Šota Utiašvili.

Ústup gruzínské armády z Cchinvali je prý pouze taktický

„Pokud vím, ztráty na životech nejsou,“ oznámil mluvčí ministerstva Šota Utiašvili. Exploze bomb byly slyšet až v centru města. Útoky se odehrály jen pár hodin poté, co francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner přiletěl do Gruzie, aby se zde sešel s jejím prezidentem Michailem Saakašvilim.

EU chce okamžité příměří mezi Gruzií a Jižní Osetií

Důvodem setkání obou politiků jsou současné vztahy Gruzie s Ruskem. Kouchner prohlásil, že je třeba najít prostředky k okamžitému příměří mezi oběma státy. Saakašvilimu představil tříbodový plán Evropské unie, které nyní Francie předsedá. Plán zahrnuje respektování územní celistvosti Gruzie, okamžité zastavení nepřátelství mezi oběma stranami a obnovení situace před vypuknutím konfliktu v Jižní Osetii.

„Náš úkol je jasný. Je nutné najít prostředky pro okamžité příměří, jež přijmou obě strany,“ zdůraznil Kouchner. „Je třeba hovořit o jednání a politickém řešení, nikoliv o řešení vojenském. Je nutné konat rychle, není to diplomatické cvičení, jde o přežití,“ poznamenal ministr.

Saakašvili zdůraznil, že jeho země se „nachází v situaci, jakou ve svých moderních dějinách nepoznala. Snažíme se najít řešení, abychom zachránili mír i svou zemi,“ prohlásil gruzínský prezident. Dodal, že je na Rusech, aby konflikt ukončili. „My jsme na jejich území nevstoupili. Jsou to oni, kdo vnikl na naše území a tam začalo utrpení,“ řekl.

Na 30 tisíc lidí uprchlo před boji v Jižní Osetii, dalších deset tisíc opustilo své domovy v dalších oblastech Gruzie. Boje si zatím vyžádaly desítky mrtvých - podle gruzínských údajů, podle ruských dva tisíce.