Potvrzeno na 83 procent. Arafata zabilo polonium

Dauhá - Bývalý palestinský prezident Jásir Arafat zemřel na otravu radioaktivním poloniem 210. Agentuře Reuters to v Paříži řekla jeho vdova. Dřívější dohady podle ní potvrdila laboratorní analýza jeho ostatků ve Švýcarsku. Zpravodajská stanice Al-Džazíra uvedla, že vědci našli v těle bývalého palestinského vůdce osmnáctkrát vyšší úroveň polonia, než je normál. Na možného vraha ale švýcarská zpráva prstem neukazuje. Arafat zemřel v roce 2004. Jeho tělo exhumovali z hrobu v Ramaláhu loni.

Podle švýcarské zprávy, kterou má Al-Džazíra k dipozici, je na 83 procent jisté, že byl Arafat otráven radioaktivní látkou. Ve zprávě, která má 108 stránek, stojí, že v Arafatových žebrech a pánevních kostech bylo nepřiměřené množství polonia. „Odhalujeme zde skutečný zločin, politickou vraždu,“ sdělila Suha Arafatová. Vzorky odebrané před rokem z Arafatových ostatků zkoumal ústav radiační fyziky univerzitní nemocnice v Lausanne.

Ruští vědci možnost otravy odmítli, Švýcaři to vidí jinak

Právě Al-Džazíra loni znovu otevřela otázku příčiny Arafatova úmrtí, když tvrdila, že izotopy radioaktivní látky se našly na Arafatových osobních věcech, které dala k analýze Suha Arafatová. Vzorky odebrané z ostatků se od loňska analyzovaly na několika místech. Šéf ruského biologicko-lékařského ústavu Vladimir Ujba přitom v říjnu řekl, že Arafat nemohl být otráven poloniem. Vzorky zkoumali i Francouzi. Výsledky dají k dispozici až po ukončení vyšetřování ve Francii.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Scott J. Applewhite

Odborníci z Lausannského ústavu radiofyziky ale ve své zprávě zveřejněné předtím napsali, že „několik vzorků obsahujících zbytky po tělesných tekutinách (moči a krvi) obsahovalo nevysvětlitelně vyšší úroveň radioaktivního polonia 210“.

Uznávaný forenzní vědec a bývalý detektiv Dave Barclay Al-Džazíře řekl, že ho výsledky přesvědčily - Arafat byl zavražděn. "Jásir Arafat zemřel na otravu poloniem," řekl. "Zjistili jsme, jaká zbraň způsobila jeho smrt. Co ale nevíme, je, kdo tu zbraň v té době držel v rukou,„ konstatoval Barclay. “V Arafatových žebrech bylo polonium v hodnotách 900 milibekerelů. To je 18krát nebo 36 krát více než průměr, podle toho, z jaké literatury
vycházíme," dodal.

Vdova Suha Arafatová:

„Po tom všem, co jsme objevili díky těm nejdůvěryhodnějším lékařům na světě, musíme udělat další krok a odhalit pravdu.“

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Vdova Suha tehdy nežádala o provedení pitvy, loni ale vznesla ve Francii obvinění proti neznámému pachateli z vraždy a vyžádala si také prozkoumání ostatků. Dala zároveň k dispozici Arafatovy osobní věci, které měl u sebe v době hospitalizace.

Jásir Arafat
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Viníci? Mohou za to Izrael a USA, míní řada Palestinců

Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Příčina tohoto rozpadu ale udána nebyla. Mnoho Palestinců je přesvědčeno, že Arafat byl otráven a že za jeho smrtí stojí Izrael a Spojené státy.

Polonium 210 mělo být i vražedným nástrojem taky pro Sergeje Litviněnka. Bývalého ruského špióna přeběhlého k britským tajným službám měli podle vyšetřovatelů nechat sprovodit ze světa jeho bývalí šéfové. Tři týdny před smrtí v roce 2006 se měl sejít s ruskými agenty a vypít s nimi šálek čaje.