Zrušení zákazu potratů podpořily dvě třetiny Irů, potvrdila volební komise

Události ČT: Historické irské referendum (zdroj: ČT24)

Irsko zruší zákaz potratů. Podle konečných výsledků pátečního referenda podpořilo změnu 66,4 procenta zúčastněných voličů, informovala volební komise. Hlavní skupina odpůrců potratů už po zveřejnění prvních odhadů přiznala porážku. Premiér Leo Varadkar oznámil, že nový zákon povolující v zemi interrupce chce prosadit do konce roku.

Proti zmírnění současných pravidel bylo 33,6 procenta hlasujících. Volební účast dosáhla rekordních 64,13 procenta, což představuje 2,16 milionu lidí z celkového počtu 3,37 milionu zapsaných voličů.

Byla tedy vyšší než v roce 2015, kdy Irové v referendu odsouhlasili uzákonění manželství osob stejného pohlaví. Tehdy přišlo k urnám 61 procent voličů.

Pro podstatné zmírnění protipotratového zákona byla většina voličů v 39 z 40 volebních regionů. Pouze v nejsevernějším výběžku Irska, v hrabství Donegal, bylo skoro 52 procent voličů proti změnám.

Nejpřesvědčenějšími zastánci změn byli obyvatelé oblasti metropole Dublinu, kde ve všech volebních okrscích dosáhli tříčtvrtinové většiny, vyplývá z konečných výsledků. 

Průzkum: Změnu volilo o něco více žen než mužů

Oznámení volební komise víceméně potvrdilo předběžné odhady, podle kterých se pro zrušení zákazu vyslovily přibližně dvě třetiny voličů. Průzkum agentury IPSO/MRBI pro Irish Times uváděl 68 procent. Pro odstranění zákazu potratů bylo podle tohoto průzkumu více žen než mužů: průzkum ukázal, že jich je 70 procent, zatímco mužů 65 procent. 

Podle věkových kategorií jsou pro změnu nejmladší voliči ve věku od 18 do 24 let: pro zrušení zákazu je jich 84 procent, uvedla agentura IPSO/MRBI. Naopak většina voličů starších 65 let je proti.

„Podle průzkumů bylo pro legalizaci umělého přerušení těhotenství přes 80 procent mladých Irů ve věku 18 až 34 let, přes 70 procent ve věku 35 až 49 let, 60 procent ve věku 50 až 64 let. Pouze ve věkové skupině nad 65 let se hlasovalo většinově proti odstranění ústavního zákazu potratů,“ doplnil zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Zpravodaj ČT Vostal: Názory voličů se neliší v závislosti na věku či místě bydliště (zdroj: ČT24)

Premiér: Vidíme vyvrcholení tiché revoluce

Irský premiér Leo Varadkar už v reakci na předběžné výsledky referenda uvedl, že chce nový zákon povolující v zemi interrupce prosadit do konce roku. Varadkar řekl, že příslušný zákonodárný proces potrvá zhruba půl roku.

„To, co dnes vidíme, je vyvrcholením tiché revoluce, která se odehrává v Irsku za posledních 10 nebo 20 let,“ řekl Varadkar podle webu listu The Irish Times. Ministr zdravotnictví Simon Harris předtím řekl, že vláda by mohla dát podnět k vypracování zákona v úterý. Přes léto by mohl být zpracován a na začátku podzimu předložen parlamentu. 

Hlavní odpůrci potratů přiznali porážku

Šéf komunikace skupiny „Save the 8th“ pojmenované podle osmého dodatku irské ústavy zakazujícího potraty už během dne přiznal, že přesvědčivě zvítězil tábor zastánců povolení interrupcí.

„Nevidím žádnou možnost, že by zákon (povolující potraty) nebyl přijat,“ řekl John McGuirk s odkazem na změnu zákona, kterou by mělo Irsko na základě referenda potraty povolit. Jeho organizace byla v kampani před plebiscitem nejviditelnějším odpůrcem umělého přerušení těhotenství. 

O možné změně právní úpravy týkající se potratů hlasovali voliči v Irsku už počtvrté za poslední čtyři desetiletí. Interrupce jsou nyní v zemi povoleny pouze v případech, kdy je ohrožen život matky.

Teď hodlá vláda irským ženám umožnit přerušit těhotenství do 12. týdne, v případech vážného ohrožení matky nebo dítěte i později. 

Irské zákony provádění potratů až do roku 2013 neumožňovaly vůbec. Nyní jsou potraty povoleny jen za přesně stanovených podmínek: v případech, kdy těhotenství přímo ohrožuje život matky, nebo v případech, kdy je život ženy ohrožen jinými zdravotními komplikacemi.

Změnu zákona inicioval případ 31leté Indky, které v roce 2012 lékaři navzdory vážnému zdravotnímu stavu odmítli provést potrat s tvrzením, že „Irsko je katolická země“. Žena po několika dnech strávených v nemocnici zemřela na celkovou otravu organismu a selhání orgánů.

Umělé ukončení těhotenství není v Irsku povoleno ani v případech znásilnění, incestu a v situaci, kdy plod vykazuje abnormality.

Vydáno pod