Masová střelba v USA dosáhla stovky. Ženy útočily třikrát, většina agresorů měla psychické problémy a legálně drženou zbraň

Páteční střelba na texaské střední škole v Santa Fe se zapsala do historie jako stá masová střelba v Americe od roku 1982. Vyplývá to ze statistiky, kterou posledních šest let vede a stále doplňuje investigativní nezisková organizace Mother Jones. Ta zároveň upozorňuje na trend, kdy se v posledních letech frekvence masových útoků se střelnými zbraněmi v Americe ztrojnásobila. Jen za posledních dvanáct let se odehrála většina masových střeleb – přesně jedenašedesát z celkové stovky.

Ve statistice se nezohledňuje násilí mezi gangy nebo ozbrojené loupeže, ale jen ozbrojené útoky jednotlivců na veřejných místech se čtyřmi a více oběťmi. Od roku 2013 pak klesla hranice pro definici masové střelby na tři oběti. Statistika je proto rozdělená na dvě období.

Masová střelba v letech 1982 až 2012

V letech 1982 až 2012, kdy za masovou vraždu považovaly úřady až událost s minimálně čtyřmi mrtvými, se stalo takových incidentů v celých Spojených státech dvaašedesát.

Více než polovina z nich se odehrála ve škole nebo na pracovišti (dvanáct ve škole, dvacet na pracovišti), zbylých třicet případů v nákupních centrech, restauracích, na náboženských místech nebo ve vládních budovách. Útočilo se ale i na letišti, v kině, v automyčce nebo v kadeřnickém salonu.

Většina útočníků byli bílí muži. Jen jednou, a to v roce 2006 v Kalifornii, útočila (s legálně drženou zbraní) žena. Čtyřiačtyřicetiletá bývalá zaměstnankyně pošty Jennifer Sanmarcová trpěla duševní poruchou. Měla pocit, že se její bývalí kolegové proti ní spikli.

Psychicky nemocná byla většina útočníků. Řada z nich vykazovala známky psychických problémů ještě před samotným incidentem.

Nejmladšímu agresorovi bylo teprve jedenáct

Útočníkům bylo v průměru 35 let. Do historie se zatím jako nejmladší střelec nechvalně zapsal 11letý Andrew Douglas Golden. Ten se rozhodl střílet v roce 1998 v Arkansasu spolu s třináctiletým spolužákem Mitchellem Scottem Johnsonem na spolužáky a učitele ve škole. Při incidentu tehdy zemřelo pět lidí a deset dalších bylo zraněno.

Ani jeden z chlapců údajně neměl duševní problémy, ale oba byli problémovými žáky a projevovala se u nich vysoká míra agresivity. Dvě poloautomatické ruční zbraně, dvě pušky, tři revolvery a dvě pistole získali z rodiny, když je vzali otci a dědečkovi.

Většina útočníků držela zbraň legálně

V případech masové střelby do roku 2012 měli útočníci celkem 143 zbraní. Nejčastěji šlo o poloautomatické zbraně, dále pak pušky, revolvery a brokovnice. Dvaačtyřicet střelců mělo zbraně s velkokapacitním zásobníkem a dvacet zbylých zbraně útočné. Někteří obojí.

Co se týká získání těchto zbraní, většina útočníků je držela legálně, nelegálně pořízenou zbraň mělo jen 20 procent z nich, u jednoho se to nepodařilo zjistit.

Držel střelec zbraň legálně? (masové střelby v USA v letech 1982–2012)
Zdroj: Mother Jones
Zbraně pachatelů masové střelby (USA, 1982–2012)
Zdroj: Mother Jones

Masová střelba od změny její definice v roce 2013

V lednu 2013 se za prezidenta Baracka Obamy snížila hranice pro definici masové vraždy na tři a více obětí. Od té doby do současnosti se odehrálo 38 takových masových střeleb.

Jen dvakrát přitom útočila žena. Poprvé v roce 2014 v Kalifornii. Tehdy čtyřiačtyřicetiletá Cherie Lash Rhoadesová zahájila palbu v komunitním centru, kde zabila čtyři lidi a dva zranila. Když jí došly náboje, popadla nůž a dalšího člověka pobodala. Jestli trpěla nějakou duševní poruchou, se nezjistilo.

Druhý útok, ve kterém sehrála roli žena-útočnice, se stal opět ve státě Kalifornie o rok později. Na firemním vánočním večírku v San Bernardinu zabila ve dvojici s dalším mužem 14 lidí a 21 dalších zranila. Policie je později oba zastřelila na útěku v autě.

Nejhorší masové střelby zažila Amerika v posledních třech letech

Nejhorším útokem v celé sledované historii byl loňský říjnový útok v Las Vegas, při kterém zemřelo 58 lidí a 546 dalších bylo zraněno. Tehdy útočil 64letý Stephen Craig Paddock z okna hotelového pokoje v resortu Mandala Bay na návštěvníky koncertu poloautomatickou upravenou puškou.

V databázi FBI byl veden jeho otec jako nebezpečný psychopat se sebevražednými tendencemi, což může být podle organizace Mother Jones dědičné. Paddockovo duševní zdraví ale dosud nebylo posouzeno.

Na druhém místě žebříčku nejhorších masových útoků v Americe je pak střelba v gay klubu v Orlandu z 12. června 2016, kde devětadvacetiletý Omar Mateen zabil skoro pět desítek lidí a stejný počet dalších zranil. Zbraň měl také pořízenou legálně, koupil si ji v prodejně zbraní na Floridě.

Jen letos už přibylo do statistiky pět masových střeleb s 38 mrtvými. V roce 2017 to bylo jedenáct případů s celkem 117 oběťmi, přičemž pět z těchto útoků se stalo na pracovišti. Celkem od roku 1982 do roku 2018 se odehrála téměř polovina všech útoků buď na pracovišti (29 útoků), nebo ve škole (17 útoků).