Láva z havajské sopky teče do oceánu, vznikají toxické páry

Láva z havajského vulkánu Kilauea podle očekávání zablokovala dálnici, která je hlavní únikovou trasou pro obyvatele pobřežních oblastí největšího havajského ostrova. Živel, který Havajany sužuje už třetí týden, podle záchranářů začal bezprostředně ohrožovat životy obyvatel. U pobřeží, kde se láva dostala do styku s mořskou vodou, vznikají toxické výpary.

Úřady v neděli varovaly obyvatele, aby se vyhýbali zvláště jižnímu pobřeží největšího ostrova Havajského souostroví, kde vzniká nebezpečný toxický mrak.

Již dříve zvýšené koncentrace jedovatého oxidu siřičitého vzrostly podle úřadů při posledním měření na trojnásobek. U pobřeží se rovněž do vzduchu kvůli lávě do vzduchu uvolňují drobné částečky podobné sklu, které mohou způsobit závažné dýchací či kožní problémy.

Kilauea už ohrožuje lidské životy (zdroj: ČT24)

Podle vulkanologa Vladislava Rappricha ale nejsou toxické výpary na pobřeží největším problémem.

„Mně připadá dost nepravděpodobné, aby láva, která už je odplyněná při vlastní erupci, vytvářela při styku s mořskou vodou další toxické výpary. Podle mě budou v zanedbatelném množství v porovnání s tím, co se uvolňuje při vlastní erupci v kráteru,“ uvedl ve vysílání ČT24.

Podle Rappricha představuje větší nebezpečí ztuhlá láva na okrajích pevniny a oceánu. „Je velice zrádná, velmi často si vyžádá oběti, obzvlášť na Havaji, kde k výlevům lávy na pobřeží a do moře dochází velmi často. To, co se nám na povrchu může zdát jako pevná kůrka lávy, tak pod tím se láva dostává do styku s vodou a dochází tam k šokové reakci, kdy voda prudce ochlazuje lávu, a to není jednorázové,“ pokračoval vulkanolog.

„Láva má 1200 až 1300 °C, chlazení nějakou dobu trvá. A po celou tu dobu v prostředí, kdy se tam dostává mořská voda, se jednak neustále víc a víc drolí a jednak ta ohřátá teplá mořská voda působí tak, že ještě chemicky lávu rozkládá. Takže pod zdánlivě pevnou, ztuhlou kůrkou lávy se vytváří masa nesoudržného materiálu, který může kdykoliv sjet do moře,“ dodal Rapprich. 

Hornina ze sopky Kilauea
Zdroj: Terray Sylvester/Reuters
Hornina ze sopky Kilauea
Zdroj: Terray Sylvester/Reuters

Týmy záchranářů po zalití únikové cesty lávou pokračují ve snaze zprovoznit náhradní komunikaci, kterou zavalil vývěr magmatu v roce 2014. Buldozery odstraňují vrstvy ztvrdlé horniny v délce téměř dvou kilometrů.

V sobotu bylo z okolí sopky nuceně vystěhováno kolem dvou tisíc lidí, tisíce jich navíc opustily svá obydlí dobrovolně. Havajská národní garda se podle Reuters připravuje na další evakuace.

Úřady preventivně varovaly piloty před nebezpečným sopečným popelem vyvrženým z vulkánu. Nicméně zároveň informovaly zejména turisty, že letecká doprava přerušena není.

Vulkanolog Rapprich: Větším nebezpečím než toxické výpary je možnost sesuvu pobřeží do moře (zdroj: ČT24)

Havajská civilní obrana upozornila na to, že horký popel poletující vzduchem může způsobit poškození plic, očí i kůže.

Proudy magmatu podle vulkanologů putují i pod zemí a mohou proniknout na povrch i v místech vzdálených od kráteru sopky. Ten se v posledních hodinách znovu dvakrát probudil a vychrlil sloup dýmu a popela do výše tří kilometrů.