První velký sebevražedný atentát v Číně? Policie má podezřelé

Peking - Čínská policie zatkla pětici podezřelých z údajného teroristického útoku na pekingském náměstí Nebeského klidu. Uvedla to státní televize CCTV. V pondělí tam auto prorazilo zátarasy a vjelo do davu. O život připravilo pět lidí, desítky osob jsou zraněny. Za incidentem podle úřadů mohou stát ujgurští muslimové z neklidné provincie Sin-ťiang. Incident by mohl být vůbec prvním velkým sebevražedným atentátem v Číně. „Policie tvrdí, že šlo o pečlivě naplánovaný útok,“ prohlásil zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Agentura Nová Čína oznámila, že v autě seděli muž, jeho matka a manželka. Jejich jména napovídají o jejich ujgurském původu. Dotyční pravděpodobně vozidlo na místě zapálili. Celá posádka vozu zahynula. V automobilu měli předpokládaní atentátníci nádoby naplněné benzinem, nože, kovové tyče a vlajku s „extremistickým náboženským nápisem“, napsala čínská policie na svém oficiálním mikroblogu.

Policie zadržela pět lidí, kteří jsou podle ní spojeni s útokem. Také zatčení mají ujgurská jména. V místě, kde tito lidé pobývali, byly též nalezeny džihádistické vlajky a nože, oznámila policie. „Podezřelí byli zatčeni deset hodin po činu, který je nyní kvalifikován jako teroristický útok,“ oznámila čínská CCTV.

Čínská policie
Zdroj: ČTK/AP Photo/Ng Han Guan

V úterý média uvedla, že pátrání se soustřeďuje na dva podezřelé Ujgury. Později pekingští hoteliéři sdělili, že policisté pátrají v hotelích v Pekingu po osmi osobách. Podle agentury Reuters policie rovněž hledá pět automobilů a červený motocykl.

V červenci čínská média sdělila, že čínská vláda podezírá syrské opoziční síly z poskytování výcviku separatistům z Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na západě země. Ujgurští aktivisté přitom dlouhodobě kritizují čínskou vládu, že potlačuje jazyk a kulturu tohoto etnika a že čerpá ropné bohatství této oblasti, aniž by z toho měli místní obyvatelé velký prospěch.

Ujgurská práva v ohrožení, varují aktivisté

Aktivisté se nyní obávají, že vláda zneužije incidentu v centru Pekingu k zesílení represivní politiky proti Ujgurům. „Ještě nebylo uzavřeno vyšetřování a média a veřejnost již mají jasno, že šlo o teroristický čin spáchaný Ujgury,“ řekl ujgurský ekonom působící v Pekingu Ilham Tohti.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)