Východně od Japonska se zatřásla zem

Tokio - Zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo oblast ležící asi 350 kilometrů východně od japonského ostrova Honšú. Oblast Fukušimy, místo havárie jaderné elektrárny z roku 2011, byla varována před nebezpečím přibližně metrové přívalové vlny tsunami. Otřesy půdy ale žádné škody nenapáchaly a vlna nakonec nepřesáhla 30 centimetrů. Japonské úřady poplach po dvou hodinách odvolaly.

Údaj o síle zemětřesení zveřejnila americká geologická služba USGS, podle japonského měření byla síla otřesů 6,8 stupně. Ohnisko zemětřesení leželo v hloubce deseti kilometrů. Poplach před tsunami byl vyhlášen v pěti japonských prefekturách, po dvou hodinách byl odvolán. Dělníci ve Fukušimě a obyvatelé pobřežních obcí byli evakuováni, ale vlna tsunami nebyla nakonec vyšší než 30 centimetrů. Nové škody nevznikly ani v areálu fukušimské elektrárny, úroveň radiace se nezměnila. Pro ostatní regiony západního Pacifiku poplach vyhlášen nebyl. Otřesy byly nicméně silné, byly cítit i v hlavním městě Tokiu vzdáleném od epicentra asi 500 kilometrů.

Vlny tsunami byly mnohem slabší, než tomu bylo v případě ničivého zemětřesení, jež Japonsko postihlo před dvěma a půl lety. Zemětřesení z 11. března 2011 nepřežilo přes 15 000 lidí, 6 000 bylo zraněno a na 125 000 budov zničeno. Ve Fukušimě došlo k nejhorší jaderné havárii na světě od nehody v Černobylu v roce 1986, z oblasti se musely evakuovat desetitisíce lidí. Odstavená elektrárna se od té doby potýká s problémy, především s úniky radioaktivní vody.

Japonsko po havárii z roku 2011 uzavřelo všech 50 svých jaderných reaktorů. Loni úřady obnovily provoz ve dvou jednotkách, nedávno však byly znovu uzavřeny. Japonsko se tak opět ocitlo bez jaderné energie, což se stalo potřetí od roku 1970.