Potápěči objevují v hlubinách oceánů dosud neznámý mořský život

Horizont ČT: Potápěči objevují v hlubinách oceánů dosud neznámý mořský život (zdroj: ČT24)

Víc než stovku nových mořských živočichů a rostlin v hlubinách Atlantiku objevila mezinárodní expedice Nekton. Za pomoci nejmodernější techniky, ponorek a robotů zjišťuje i to, jak zdravý je celý ekosystém, jaké nebezpečí mu hrozí a jak ho může lidstvo ochránit.

Potápěči se ponořili až do hloubky patnácti set metrů a vědci v posledních dvou letech analyzovali kolem čtyřiceti tisíc vzorků – díky nim chtějí život na mořském dně poznat dřív, než ho poznamenají zásahy člověka. „Máme teď databázi, kterou jsme nikdy předtím neměli,“ okomentoval objevy Chris Flook z Bermudského institutu oceánských věd.

„Ať už jde o rybolov, těžbu nerostných surovin, nebo ropy, stále se dostáváme do větší hloubky oceánů,“ řekl Nick Higgs, náměstek ředitele mořského ústavu při univerzitě Plymouth.

Mise s názvem Tajemný svět oceánu chce poprvé prozkoumat život kolem podmořské sopky Argus nedaleko Bermudských ostrovů. Podobných na dně oceánů existuje na sto tisíc, drtivou většinu z nich člověk zatím neprobádal.

Potápěči jsou propojeni se speciální ponorkou vybavenou citlivými kamerami a senzory, které umožňují pozorovat živočichy i v místech, kam nikdy nedopadne sluneční světlo. Třeba jedovatou dravou rybu – perutýna ohnivého – potápěči našli 300 metrů pod hladinou, zatím v největší hloubce Karibiku.

Na mořském dně Atlantiku expedice nakonec objevila víc než sto neznámých mořských rostlin a živočichů, mimo jiné nové druhy černých a spirálových korálů přirostlé k sopečné stěně a třináct neznámých korýšů.

„Problém, který máme s pochopením hlubokého oceánu, spočívá v tom, že jednoduše netušíme, jak se v něm život vyvíjí a kam až sahá,“ řekl profesor Oxfordské univerzity Alex Rogers.

Úchvatné záběry a úlovky následně detailně zkoumají vědci z Oxfordské univerzity – zjišťují, jak funguje podmořský život i jak ho ovlivňuje vnější životní prostředí. Výzkum podporuje vláda na Bermudách a v Kanadě, vědecké i ekologické organizace, stejně jako cestovní agentura Kensington Tours nebo Google.