USA zpřísnily sankce proti Venezuele. Chtějí přimět Madura k odkladu prezidentských voleb

Spojené státy zvýšily tlak na Venezuelu ve snaze odradit ji od uspořádání kontroverzních prezidentských voleb, které by se podle Západu nekonaly ve svobodném ovzduší. Washington také rozšířil seznam subjektů obviněných z obchodu s drogami, proti nimž namířil své sankce. Jde o tři venezuelské občany a 16 firem působících v zemi, jež mají dotyční jedinci pod kontrolou. Postiženy jsou rovněž čtyři panamské společnosti v jejich rukou.

Americký viceprezident Mike Pence na zasedání Organizace amerických států (OAS) vyzval při této příležitosti venezuelského prezidenta Nicoláse Madura k odkladu voleb plánovaných na 20. května. Podle Pence půjde o jeden velký podvod. Viceprezident USA také naléhal na státy sousedící s Venezuelou, aby proti ní přijaly vlastní sankce. Zároveň vybídl 35člennou skupinu OAS, aby Venezuele pozastavila členství.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Zakážeme zkorumpovaným úředníkům venezuelského režimu přístup do amerického finančního systému, protože spolupracujeme s mezinárodními partnery na podporu venezuelského lidu při obnově demokracie a návratu k prosperitě,“ řekl k sankcím ministr financí Steven Mnuchin.

Podle Pence nastal čas odstřihnout zkorumpované venezuelské vedení od možnosti prát špinavé peníze přes zahraniční banky a znemožňovat činitelům režimu cestovat do zahraničí.

USA viní představitele Venezuely z porušování lidských práv

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Madurovu režimu už zavedla určité sankce, přičemž obvinila jeho členy, že porušují lidská práva a dopouštějí se korupce. USA také zvažují nové sankce, které by se dotkly venezuelského ropného průmyslu.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, za níž podle Madurovy vlády stojí „špinavá ekonomická válka“ nepřátel režimu. Opozice a ekonomičtí experti viní z krize řízenou socialistickou politiku vlády.