Malala darovala královně knihu a zasmála se vtipu prince Philipa

Londýn - Šestnáctiletou pákistánskou bojovnici za právo žen na vzdělání Malalu Júsufzaiovou přijala dnes v Buckinghamském paláci královna Alžběta II. Dívka, kterou se pokusili zabít fundamentalisté z hnutí Taliban, panovnici darovala svou autobiografickou knihu. Malalu do Buckinghamského paláce doprovodil její otec Ziauddín.

V paláci se Malala a její otec setkali s královnou a jejím chotěm, princem Philipem. Ten nezůstal nic dlužen své pověsti šprýmaře a Malale řekl, že v Británii posílají rodiče děti do školy, aby je dostali z domu.

Malala, která se stala ikonou boje za právo vzdělání, britské panovnici vylíčila, s jakou vášní se o toto právo zasazuje. „Je pro mě velkou ctí tu být a chci vám darovat tuto knihu,“ řekla dívka a předala Alžbětě výtisk knihy I am Malala (Jsem Malala).

Princ Philip přidal k dobru vtípek
Zdroj: Yui Mok/ČTK/PA

Loni 9. října se Malala stala terčem útoku ozbrojenců z Talibanu, kteří ji cestou ze školy v autobuse vážně postřelili do hlavy a krku. Dívka byla převezena do britského Birminghamu, kde se podrobila sérii náročných operací. V Birminghamu žije dodnes. Už před útokem její zápisky o nelehkém životě pákistánských žen a dívek pod pseudonymem pravidelně uveřejňoval server BBC.

Malalin otec Ziauddín je sám otevřeným propagátorem vzdělání. Stejně jako dcera opakovaně čelí od Talibanu výhrůžkám smrtí.