Kiska musel zatnout zuby. Šéfkou vnitra jmenoval Sakovou, která měla vazby na Ficovu vládu

Šéfredaktor Denníku N: Nemáme důkaz, že by měla Saková nějaký vlastní názor (zdroj: ČT24)

Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval Denisu Sakovou novou ministryní vnitra. Dosavadní náměstkyně resortu byla blízkou spolupracovnicí exministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Ten rezignoval po protestech veřejnosti, které začaly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Kiska nominaci Sakové kritizoval. Tento krok označil za promrhanou šanci, jak obnovit důvěru občanů ve vládu.

Sakovou čekaly před Prezidentským palácem transparenty. Iniciativy Za Slušné Slovensko a Nie je nám to jedno tam uspořádaly shromáždění, kterým chtějí vyslovit nesouhlas s její nominací.

Saková byla ve volbách v roce 2016 zvolena poslankyní za vládní stranu Smer-SD. Do čela ministerstva ji navrhl současný premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). „Pracovala jsem v resortu deset let, v době, kdy pan Kaliňák byl ministrem. Mám dost zkušeností, abych vedla resort. Žádám, abyste mě hodnotili podle mých kroků,“ zdůraznila už dříve Saková.

Jednou z možností je, že strana Smer-SD už nemá nikoho, koho by mohla poslat do vlády, míní šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. „Saková jako jedna z nejbližších spolupracovníků Roberta Kaliňáka je to poslední, co by normálního člověka napadlo jako náhrada za Kaliňáka,“ upozornil novinář.

Druhou možností je, že šlo celou dobu o plán. „Toto je důkaz, že strana Smer, zvlášť Robert Fico a Robert Kaliňák, nemůže dovolit, aby vnitro nebylo pod jejich absolutní kontrolou. Tím pádem byli schopni i takovéhoto gesta, které je pro veřejnost špatný vtip,“ konstatoval Kostolný.

Kiska se musel řídit ústavou

Slovenský prezident podle ústavy musí vyhovět návrhu premiéra na jmenování člena vlády. Nominaci Sakové kritizovala kromě Kisky také opozice a organizátoři nedávných velkých demonstrací proti předchozí vládě či proti setrvání Tibora Gašpara v čele policie.

Gašpara odmítl odvolat z funkce Tomáš Drucker, který kvůli tomu rezignoval na post ministra vnitra. Drucker předtím nahradil právě Kaliňáka, nyní tento post získala Saková.  Tu teď čeká klíčové rozhodnutí – kdo nahradí šéfa policie.

„Pokusím se obnovit důvěru společnosti v policejní sbor. Mám několik tipů (na šéfa policie), jejichž jména nebudu zatím uvádět,“ řekla Saková novinářům. Dodala, že nový policejní prezident povede policii dočasně, a to do schválení nových pravidel jmenování šéfa policejního sboru, které je nyní v pravomoci ministra vnitra.

Premiér Pellegrini na tiskové konferenci po jmenování Sakové slíbil, že bude osobně dohlížet a konzultovat s ministryní výběr dočasného šéfa policie.

Politolog Baboš: Saková zodpovídala za některé sporné projekty a pochybné tendry (zdroj: ČT24)