Alláh smějí říkat jen muslimové, rozhodl soud v Malajsii

Kuala Lumpur – Odvolací soud v Malajsii rozhodl, že obyvatelé země, kteří nejsou muslimové, nesmějí nadále používat slovo „alláh“ ve smyslu „bůh“, protože by to způsobilo „zmatek v komunitě“. Křesťané argumentují tím, že výraz používají celá desetiletí a poukazují na svá práva. Odpůrci verdiktu se chtějí odvolat k nejvyšší instanci.

„Alláh“ je arabský výraz pro boha. V malajštině se v tomto smyslu běžně používá. Tamní vláda ale trvá na tom, že by „alláh“ měl být vyhrazen muslimům. Obává se, že používání tohoto slova příslušníky jiných náboženství by mohlo muslimy mást a vést ke snahám o jejich konvertování.

Zástupci římskokatolické církve to ale popírají. Vládní zákaz je podle nich nerozumný, protože křesťané mluvící malajštinou dlouho používali slovo „alláh“ v Bibli, literatuře i písních, než se proti tomu úřady rozhodly zakročit.

Malajské křesťanské, buddhistické a hinduistické menšiny si stěžují, že vláda tímto zákazem zasahuje do jejich ústavního práva na praktikování víry, což zase popírá vláda.

Malajští demonstranti
Zdroj: Vincent Thian/ČTK/AP Photo

Po vyhlášení minulého rozsudku se zapalovaly kostely

Soudní proces vyvolalo před čtyřmi lety prohlášení vlády, že římskokatolické noviny The Herald nesmějí ve své malajské verzi popisovat křesťanského boha jako „alláha“. Noviny vládu zažalovaly a soud rozhodl v jejich prospěch. Rozsudek tehdy vyvolal náboženské napětí v zemi. Řada kostelů a mešit se stala cílem útoků.

Vláda se posléze odvolala. A odvolací soud rozhodl nakonec jinak než soud nižší instance v roce 2009. Soudce Mohamed Apandi Ali ve zdůvodnění rozhodnutí uvedl, že používání slova „alláh není bytostnou částí víry a praktikování křesťanství“.

„Pro nás muslimy je to náboženská povinnost ochraňovat slovo 'alláh'. Proto jsme sem dnes přišli, abychom bojovali za toto posvátné slovo,“ konstatoval jeden z demonstrujících muslimů, kteří se sešli před soudní síní.

Malajsie zakázala křesťanům "alláha" (zdroj: ČT24)