Volný obchod s EU za svobodu Tymošenkové? Ukrajina se rozhoduje

Kyjev - Pokud chce Ukrajina dosáhnout dohody o přidružení a volném obchodu s Evropskou unií, měla by propustit Juliji Tymošenkovou. Ukrajinskému prezidentovi to sdělil unijní komisař Štefan Füle. Viktor Janukovyč už uvedl, že bývalá premiérka má naději na vyřešení svého případu. Podle spekulací německých médií by mohl vězněnou opoziční političku odvézt spolkový ministr zahraničí Guido Westerwelle, který je v zemi na státní návštěvě.

Tymošenková si v současné době odpykává sedmiletý trest za údajné zneužití pravomocí v době, kdy byla premiérkou. Od té doby je ve věznici v Charkově. Stěžuje si na špatný zdravotní stav i šikanu ze strany dozorců.

Eurokomisař Štefan Füle při debatě u kulatého stolu s ukrajinskými zákonodárci vyzval Kyjev, aby podniknul „jasný krok“ k vyřešení problému Tymošenkové. Unie se totiž obává, že měl soudní proces odstranit Janukovyčovu hlavní rivalku ze scény.

Přijme Ukrajina potřebný zákon?

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle při čtvrteční schůzce s Janukovyčem zopakoval nabídku Berlína, že je ochoten přijmout Tymošenkovou na léčení. A předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak už vybídl poslance z vládního i opozičního tábora k přijetí nového zákona, který by umožnil odsouzené expremiérce odjet na léčení do ciziny.

Janukovyč ale až dosud nedal žádnou jednoznačnou odpověď západním vůdcům a unijním vyslancům požadujícím omilostnění Tymošenkové. Füle proto varoval, že by bylo „velkou chybou“ si myslet, že by kvůli ruskému nátlaku mohly v unii převážit emoce při rozhodování o dohodě s Ukrajinou.

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident:

„Zatím zůstává ještě nejbolestnější problém, problém s Tymošenkovou. Hledáme cesty (k řešení) a doufám, že v nejbližší době definitivně určíme, jakým způsobem tento problém vyřešíme.“

Prezident ale už před časem slíbil, že případ bude mít tečku do 21. října. Ten den se v Evropském parlamentu má prezentovat souhrnná zpráva, nakolik je země připravená jednat o vstupu do unie.

Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou se pak má podepisovat koncem listopadu na summitu s „východními partnery“ ve Vilniusu. Janukovyčova vláda už zavázala sama sebe k podpisu dokumentu, který je vnímán jako krok na cestě do EU. Rusku se tento krok ani trochu nezamlouvá.

Miroslav Karas k případu Tymošenkové (zdroj: ČT24)