Poznámky bývalého šéfa FBI unikly do médií. Trump mluví o důkazu, že nespolupracoval s Ruskem

Několik amerických médií včetně AP či CNN získalo poznámky, které si ve funkci ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) dělal James Comey při rozhovorech s americkým prezidentem. Donald Trump podle nich například vyjádřil vážné pochybnosti o úsudku tehdejšího hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, zmiňoval se i o obviněních z kontaktu s prostitutkami v Moskvě.

Comeyho poznámky, které už dříve dostal k dispozici zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti předalo v upravené podobě zástupcům tří výborů Sněmovny reprezentantů. Zápisky vzápětí získalo několik předních amerických médií.

V poznámkách bývalého šéfa FBI se píše například o jeho setkání s Trumpem v New Yorku v lednu loňského roku, krátce před prezidentskou inaugurací. Právě na této schůzce Trump údajně hovořil o obviněních, podle kterých byl v Moskvě v roce 2013 ve styku s prostitutkami.

Opakovaně tato obvinění v rozhovoru s Comeym odmítl. Podle poznámek tehdejšího šéfa FBI mu Trump mimo jiné svěřil, že mu ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko má „jedny z nejkrásnějších děvek na světě“. Kdy Putin tento komentář údajně učinil, není jasné.

Kreml tato tvrzení popřel. „Jestli je to tak napsáno, tak přinejmenším tato část neodpovídá skutečnosti. Prezident Putin nemohl nic takového říci a ani to prezidentu Trumpovi neříkal,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že prezidenti spolu ani jednou nehovořili, dokud se Trump nestal hlavou státu.

Trump žádal o ukončení vyšetřování Flynna

Zápisky popisují také setkání Comeyho s Trumpem zhruba týden po jeho uvedení do úřadu prezidenta. Trump šéfovi FBI tehdy údajně řekl, že od něj očekává loajalitu. V jednom z dalších rozhovorů americký prezident Comeyho údajně požádal, aby přestal vyšetřovat poradce Bílého domu Flynna.

Prezident na Twitteru poznámky označil za důkaz, že nespolupracoval před zvolením tajně s Ruskem. „Poznámky Jamese Comeyho jsou venku a jasně ukazují, že nedošlo k ŽÁDNÉ TAJNÉ DOHODĚ ani ŽÁDNÉMU MAŘENÍ. A také: prozradil utajované informace. Páni! Bude hon na čarodějnice pokračovat?“ napsal prezident v reakci na zveřejnění obsahu poznámek na Twitteru.

Zveřejněná verze Comeyho poznámek, kterých je patnáct stránek, není dokumentem podléhajícím utajení. Některé úseky textu jsou ale začerněné, protože v režimu utajení jsou. AP poznamenala, že i poznámky, které unikly do médií již loni, jsou rovněž z neutajované části dokumentu.

Trump nečekaně Comeyho odvolal na začátku loňského května. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v něj ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli údajnému ruskému ovlivňování předloňských prezidentských voleb, prezident odmítl. Flynn ve své funkci poradce skončil už v únoru 2017.

Trump si také Comeymu stěžoval na Flynnovu práci v administrativě. Tehdejšímu šéfovi FBI řekl, že poradce má vážné problémy s úsudkem. Jako příklad zmínil to, že Flynn ho včas neinformoval o gratulacích, které od světových vůdců po složení prezidentské přísahy obdržel, což způsobilo průtahy v děkovných odpovědích. 

Comey si také zapsal, že Trump se během jejich rozhovoru věnoval možnostem, jak postupovat proti těm, kteří vynášejí informace o chodu jeho administrativy médiím, a jak novináře dostat do vězení.

Podle agentury Reuters se řada informací ze zápisků, z kterých citovala americká média, objevila už v Comeyho knize A Higher Loyalty (Vyšší věrnost), která vyšla tento týden a v níž bývalý šéf FBI Trumpa přirovnává k mafiánskému bossovi, pro něhož je jím vedená organizace a věrnost k jeho osobě nade vše.

„Věděl jsem, že může přijít den, kdy budu potřebovat záznam o tom, co se stalo, abych mohl bránit nejen sebe, ale i FBI,“ vysvětlil před časem Comey, proč si poznámky po setkáních s Trumpem dělal.