Japonské aerolinky zase potrápil dreamliner

Tokio - Dva letouny Boeing 787 Dreamliner letecké společnosti Japan Airlines (JAL) musely během dvou posledních dní kvůli technickým problémům přerušit let a vrátit se zpět. Jde o další v dlouhé řadě problémů, s nimiž se uživatelé tohoto nejmodernějšího dopravního letounu musejí potýkat. JAL si už objednaly 31 letadel Airbus A350 s opcí na nákup dalších 25 letadel, Boeing má ale v Japonsku i nadále dominantní postavení.

Dreamliner, který odletěl ve středu po půlnoci místního času ze San Diega do Tokia, se po dvou hodinách vrátil. Podle činitele JAL dostal jeho pilot chybný signál ze systému odmrazování a rozhodl se k návratu, uvedla televize NBC. Dnešní let Dreamlineru JAL z Moskvy do Tokia zmařil problém s toaletou, způsobený zřejmě závadou v elektronice, sdělil mluvčí JAL. Letadlo se 141 cestujícími se po zhruba pěti hodinách letu vrátilo do Moskvy a technici společnosti nyní pracují na odstranění poruchy.

Dreamliner je považován za nejmodernější dopravní letadlo na světě, od uvedení do provozu v prosinci 2009 ho však provází řada problémů. V polovině ledna se muselo všech asi 50 letounů Dreamliner po celém světě na tři měsíce odstavit z provozu kvůli přehřívání baterií. Boeing posílil izolaci baterií a úřady pro letecký provoz mu povolily letoun opět zprovoznit.