Zotročení dělníků? Lež, říká katarská vláda. Zažaluje The Guardian

Dauhá – Vláda v Kataru má v plánu zažalovat britský list the Guardian, který nedávno informoval o údajném zotročování nepálských dělníků během výstavby stadionu pro fotbalový šampionát. Podle náměstka katarského ministra práce Husajna Mully kupříkladu zemřelo o dvě třetiny dělníků méně, než uváděl list. Prý nejde o nic znepokojivého.

The Guardian se nelidským podmínkám, v nichž údajně zahraniční dělníci v Kataru žijí, věnoval v posledních týdnech v souvislosti se stavebními projekty souvisejícími s přípravou fotbalového mistrovství. Informace přitom čerpal z nepálského velvyslanectví v Dauhá.

Jde o negativní propagandu, míní katarský náměstek

Deník mimo jiné uvedl, že v období od června do srpna zemřelo celkem 44 nepálských dělníků. Mulla ovšem tvrdí, že za uvedené období zemřelo „jen“ patnáct Nepálců. „Pomluvy a negativní propaganda v zahraničním tisku překračují meze. Musí se vyšetřovat a světu se musí ukázat pravda,“ řekl domácímu tisku Mulla. Informace britského listu jsou podle něj lživé.

Podle listu The Guardian musejí tisíce Nepálců doslova otročit. Žijí ve špinavých ubytovnách a často nedostanou jídlo ani pití. List také hovořil o nevyplácení mezd. Řada z dělníků přitom musí splácet vysoké dluhy. Třicet dělníků už vyhledalo útočiště na velvyslanectví v Dauhá. Chtěli uniknout drsným pracovním podmínkám.

Dauhá
Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst

Další z katarských ministerských náměstků k tomu řekl, že je známo, že nepálští dělníci z Kataru posílají „domů každoročně miliardy dolarů“. Alí Marrí z katarského výboru pro ochranu lidských práv sdělil, že na pracovištích v Kataru jsou určité potíže, ale určitě prý se podmínky nedají přirovnat k otroctví, jak píše britský list.

Na pracovní podmínky dělníků si posvítí odboráři

Od pondělka je v Kataru mezinárodní delegace odborářů, jež má za úkol prověřit pracovní podmínky cizinců na staveništích, na nichž se budují objekty pro fotbalové mistrovství světa, které se bude konat roku 2022. V delegaci je osmnáct lidí. Po prověření podmínek vydají zprávu.

Gilles Letort z francouzského odborového svazu uvedl, že návštěva byla naplánovaná dlouho předtím, než The Guardian zveřejnil své články. Mezinárodní odborová konfederace už v březnu zaslala katarskému ministerstvu práce stížnosti na šest společností, které působí v Kataru a na něž si u konfederace stěžovali dělníci.

V Kataru tvoří migranti 90 procent populace, zdaleka nejvíc na světě. Stejně jako další ropné mocnosti Perského zálivu je stát na práci cizinců závislý. Na lidská práva se ale v řadě případů nehledí. Mnohým lidem se tak sny o lepší budoucnosti mění v noční můru, která končí smrtí.

Poušť u Dauhá
Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst