Polsko hasí spor s Bruselem, poleví v kontrole soudů. Je to jen naoko, kritizuje opozice

Polský Sejm schválil změny v kontroverzní reformě soudů. Vládní konzervativci tak reagují na obavy Bruselu z porušování zásad právního státu a demokratických principů. Podstata sporu se týká pravomocí ministra spravedlnosti, který má teď možnost měnit předsedy soudů. Nově bude záležet i na postoji ostatních soudců a soudcovské rady. Polsko se tak může vyhnout sankcím, opozice ale varuje, že změny jsou jen iluzorní. Koalice liberálních stran Občanská platforma (PO) by podle nového průzkumu předstihla vládní stranu o tři procentní body.

Konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) se po dvouletém střetu s Bruselem a liberálnějšími starými členskými státy rozhodla udělat pár ústupků. Evropská komise uvítala, že podle nových předpisů by věk odchodu soudců a soudkyň do důchodu měl být stejný. PiS původně prosadila penzionování soudců v 65 a soudkyň v 60 letech.

Nejnovější návrhy také omezují pravomoci ministra spravedlnosti, jenž by se musel o výměně předsedy soudu radit s ostatními soudci. Pokud by měli negativní názor, radil by se se soudcovskou radou. V té ale převažují lidé nově jmenovaní PiS.

Poslanci z vládní strany hovoří o „demokratickém balíčku“, opoziční zákonodárci ale tvrdí, že změny jsou pouze „na oko“, aby oklamaly Brusel. „Diktatura, diktatura,“ znělo z opozičních lavic při schvalování tří klíčových zákonů.

Rovněž předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová varovala, že ústupky jsou iluzorní. „Navrhované změny nepovedou k vyřešení nynějšího sporu o právní stát. Neřeší nejspornější otázky,“ upozornila Gersdorfová.

„PiS chce ukončit spor s Evropskou komisí, a proto přistoupil na ústupky, které jsou většinou jen zdánlivé,“ napsal polský deník Gazeta Wyborcza a dodal, že „jedinou reálnou změnou je zrušení předpisů, které diskriminovaly ženy ve funkci soudkyň“. Jeden z přijatých zákonů ale i nadále omezuje pravomoci předsedkyně nejvyššího soudu.

Sám šéf polské diplomacie Jacek Czaputowicz ve středu zdůraznil, že podstata reformy se nezmění. PiS má ale zájem o oteplení vztahů s Bruselem před blížícími se volbami v letošním a příštím roce. „Chceme tento spor ukončit a chceme to udělat rychle. Chceme ukončit dialog mezi vládou PiS a EK, uvedl maršálek Senátu Stanislaw Karczewski.

Polsku hrozila ztráta hlasovacích práv

Evropská komise ve středu naznačila, že dohoda s Varšavou by mohla být velice rychle. To by znamenalo, že Komise stáhne z pořadu hrozbu potrestání Varšavy. Polsku teoreticky hrozilo až pozastavení hlasovacích práv. Třeba Maďarsko už ale dříve avizovalo, že by takový krok vetovalo.

Někteří členové EU se snažili podmínit další přístup k penězům z unijních fondů dodržováním demokratických hodnot, jako je právní stát a nezávislost soudů, což se mohlo týkat i Polska. 

Kroky vládních konzervativců se začínají odrážet i na oblibě PiS mezi Poláky. Opoziční koalice by teď podle průzkumu společnosti Kantar Public získala hlasy 32 procent voličů, což je pětiprocentní nárůst proti podobné březnové anketě. PiS naopak pět procent ztratila a v současnosti ji podporuje 29 procent voličů.