Karavana migrantů pobouřila Trumpa. Na hranice posílá armádu, Mexiku hrozí zrušením „dojné krávy NAFTA“

Stovky migrantů mířící přes Mexiko do Spojených států pobouřily Trumpa (zdroj: ČT24)

Víc než tisíc migrantů míří napříč Mexikem k hranicím Spojených států. Chtějí tam zažádat o azyl. Už teď takzvaná karavana běženců vyvolává otřesy v americké politice. Prezident Donald Trump hrozí zrušením Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), pokud proti nim Mexiko nezasáhne. Napsal také, že padla naděje na dohodu o osudu 800 tisíc běženců, kteří přišli do země jako děti, a že Spojené státy budou chránit jižní hranici s Mexikem vojenskou silou.

Největší část takzvané karavany migrantů pochází z násilím zmítaného Hondurasu. Cestu do Spojených států už poněkolikáté zorganizovali aktivisté. „Chceme z USA podporovat ty, kdo zůstali v Hondurasu. Nedávno tam brutálně zabili mého bratra,“ říká běženkyně Mirna Hernandezová.

Trump v reakci na přicházející stovky migrantů na Twitteru napsal, že nepodpoří program pro dětské přistěhovalce DACA, protože americko-mexická hranice se stává nebezpečnější a opřel se do demokratů. „Hraniční hlídky nemohou dělat svou práci kvůli směšným zákonům demokratů. Situace je stále nebezpečnější. Karavany přicházejí….DOHODA O DACA NEBUDE!“ uvedl Trump.

Program DACA zatím chránil před deportací asi 800 tisíc migrantů, kteří do Spojených států přišli jako děti. Donald Trump po nástupu do funkce ohlásil jeho zrušení k letošnímu březnu. Pokračování pak chtěl v Kongresu směnit mimo jiné za tvrdší imigrační zákony. 

V úterý před novináři v Bílém domě prohlásil, že Spojené státy budou chránit jižní hranici s Mexikem vojenskou silou, dokud nebude postavena ochranná zeď a nebude zajištěna náležitá bezpečnost země. „Dokud nebudeme mít zeď a náležitou bezpečnost, bude naši hranici hlídat armáda. Je to velký krok. Nemůžeme dopustit, aby hranice přecházeli lidé ilegálně,“ řekl Trump. Záležitost už prý probral s ministrem obrany Jamesem Mattisem.

Trump považuje ochranu jižní hranice USA za jeden z pilířů svého vládního programu, ale projekt zdi naráží na problémy v Kongresu. Demokraté a republikáni se nemohou dohodnout na financování stavby, kterou demokratičtí kongresmani spojují s řešením situace dětských přistěhovalců.

Trump Mexiku hrozí zablokováním dohody NAFTA

Trump také už dříve pohrozil, že pokud Mexiko nezastaví proudy migrantů, Spojené státy odstoupí ze Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), o jejíž nové podobě nyní USA, Mexiko a Kanada jednají.

„Musí zastavit velký drogový a migrační tok, jinak zablokuji jejich dojnou krávu NAFTA. Potřebujeme zeď!“ napsal Trump, podle nějž je nynější podoba NAFTA pro USA nevýhodná, a proto chtěl dohodu upravit.

Krátce poté mexický ministr vnitra Alfonso Navarrete Prida o nelegální migraci do USA telefonicky jednal s americkou ministryní pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenovou a dohodli se, že oba státy budou na řešení migrace spolupracovat. „Dohodli jsme se, že prověříme nejlepší možnosti, jak vyřešit ve shodě se zákony našich zemí problém toku migrantů,“ uvedl mexický ministr vnitra.