Ruská a syrská armáda vyhánějí povstalce. Z Dúmá jich odešlo přes tisíc

Syrskou Dúmu opustili povstalci i s rodinami (zdroj: ČT24)

Během posledních 24 hodin opustilo město Dúmá ve východní Ghútě přes 1100 syrských povstalců ze skupiny Džajš al-Islám i s rodinami. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Evakuaci předcházela dohoda mezi povstalci a ruskou armádou. Syrská vládní vojska spolu s Ruskem chtějí podle jiné povstalecké skupiny povstalce dostat také z nedalekého východního Kalamúnu, kde operuje Svobodná syrská armáda (FSA).

Město Dúmá bylo přitom před víkendem po týdnech intenzivního bombardování ze strany syrského režimu podporovaného Ruskem poslední částí východní Ghúty pod kontrolou povstalců.

Syrská armáda dříve vyzývala bojovníky k odchodu, aby se vyhnuli plnohodnotné ofenzivě. O víkendu se vyjednávači zastupující obléhané město dohodli s ruskou armádou na evakuaci. Dohoda mezi Džajš al-Islám a ruskou armádou, na jejímž základě povstalci z regionu odjeli na sever do provincie Idlib, kterou stále kontrolují, pomohla syrské vládě konsolidovat svou moc na okraji Damašku. 

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400 000 lidí. Od začátku vládní ofenzivy v polovině února si bombardování vyžádalo životy 1600 lidí. Následně na základě dohod mezi Damaškem a rebely bylo podle úřadů z regionu do Idlibu evakuováno 46 000 osob.

Syrské město Dúmá
Zdroj: Bassam Khabieh/Reuters

Akceptujte Asada, nebo odejděte

Rusko a syrská vláda plánují povstalce vyhnat také z východního Kalamúnu, který leží asi 40 kilometrů od Damašku a není součástí východní Ghúty. Rusko a syrská vláda tamním povstalcům oznámily, že buď mají akceptovat vládu prezidenta Bašára Asada, nebo musí region opustit.

Ultimátum, které se vztahuje na rebely ve východním Kalamúnu, bylo předloženo ruským plukovníkem a představitelem syrského letectva během setkání s civilisty, uvedl Saíd Saif z povstalecké organizace, která si říká Síly mučedníka Ahmada Abda a je spřízněná se FSA, což je větší skupina rebelů, jež rovněž bojuje proti Asadovi.

Ve východním Kalamúnu se nachází několik měst ovládaných povstalci a rozlehlá poušť. Saif uvedl, že rebelové navrhli, že se stáhnou do hor a civilisté zůstanou ve svých domovech. Cílem opatření je zabránit hromadnému vysídlování civilistů, jako tomu bylo, když syrská vládní vojska z rukou povstalců dobyla jiná území. K návrhu se nicméně stále nevyjádřilo Rusko, uzavřel Saif.