Izrael pozastavil dohodu o přesídlení tisíců afrických běženců na Západ. Berlín ani Řím o ní nic nevědí

Izrael upustil od plánu deportovat tisíce běženců do Afriky (zdroj: ČT24)

Izrael v pondělí oznámil zrušení kontroverzního plánu na deportaci asi 35 tisíc afrických migrantů zpět do Afriky poté, co se dohodl s úřadem OSN pro uprchlíky na přesídlení více než 16 tisíc z nich do západních zemí. Premiér Benjamin Netanjahu jako cílové země zmínil Itálii, Německo či Kanadu. Berlín a Řím se ale vyjádřily, že o dohodě nic nevědí. Netanjahu později oznámil, že realizaci dohody odkládá.

Deportace do Afriky měly začít už v neděli, izraelský nejvyšší soud je ale verdiktem z 15. března dočasně zablokoval. Většina z desetitisíců migrantů pochází z Eritreje, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti, a z Jižního Súdánu zmítaného už pátým rokem občanskou válkou.

Běženci tvrdí, že z Afriky je vyhnalo ohrožení ve vlastní zemi, Izrael je ale označuje za ekonomické migranty a tvrdí, že nemá povinnost udělit jim azyl. V únoru dostali uprchlíci jen dvě možnosti – buď do dvou měsíců zemi opustí a dostanou letenku do některé z afrických zemí a 3500 dolarů, nebo je čeká vězení.

Podle nové dohody s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) má být více než 16 tisíc Afričanů přesídleno do „různých západních zemí, které je jsou ochotny přijmout“.

UNHCR dohodu potvrdil, ale zároveň upozornil, že konkrétní cílové státy zatím vybrány nebyly. Zbylí migranti dostanou v Izraeli trvalý pobyt, uvádějí izraelská média.

Úřad premiéra Netanjahua označil dohodu za „bezprecedentní“ a oznámil, že její body budou naplňovány ve třech fázích v průběhu příštích pěti let. V pondělí večer ale Netanjahu oznámil, že zavedení dohody do praxe odkládá a další postup bude konzultovat s ministrem vnitra a setká se s odpůrci projektu. Odpor mezi některými Izraelci vyvolala druhá část dohody, podle které se zbylé tisíce migrantů měly integrovat v Izraeli za peníze OSN.

„Dohoda odvrací hrozbu nuceného vyhoštění do nejmenovaných afrických zemí, přičemž panovalo přesvědčení, že se jedná o Rwandu a Ugandu, se kterými dosáhl Izrael tajné dohody,“ napsala dříve AP. 

Řada běženců chtěla zůstat v Izraeli za každou cenu. „Není moc na výběr, ale raději půjdu do vězení, pokud bude třeba, protože ve vězení budu aspoň naživu,“ okomentoval nyní již zrušený plán migrant z Eritreje Halofom Sultan. 

Proti původnímu plánu vlády se konala řada demonstrací a k jeho přehodnocení vyzývala sdružení lékařů, akademiků, básníků, rabínů či obětí holocaustu. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Izrael obvinil z porušování mezinárodních dohod.