Rouhání: Írán chce dohodu o jádru co nejdřív. Je to otázka měsíců

New York – V otázce jaderného programu chce Írán dosáhnout dohody s velmocemi nejlépe v horizontu tří až šesti měsíců. Íránský prezident Hasan Rouhání to řekl před jednáním zástupců Teheránu s ministry zahraničí šesti velmocí v rámci zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Rouhání dnes také vyzval Izrael, aby se připojil ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní.

Íránský prezident deníku The Washington Post sdělil, že řešení otázky jaderného programu považuje za „výchozí bod“ v rámci uvolnění napjatých americko-íránských vztahů. Otevřenost k rozhovorům už vyjádřil prezident včera, když prohlásil, že jeho země nemá co skrývat. Rouhání zároveň uvedl, že mu duchovní vůdce Íránu ajatolláh Chameneí udělil oprávnění o této záležitosti jednat.

„Čím kratší dobu bude jednání trvat, tím lépe. Je to otázka měsíců, nikoli let,“ domnívá se Rouhání. I přes nepřátelské vztahy mezi USA a Íránem Rouhání uvedl, že pokud by se s Obamou setkal, oba by se dívali do budoucnosti. Prezident zopakoval, že Irán nepředstavuje pro region žádnou hrozbu. „Pokud vyřešíme otázku jaderného programu, možné je všechno,“ konstatoval Rouhání.

Schůzky v New Yorku se za íránskou stranu zúčastní šéf diplomacie Mohamad Džavád Zaríf, americký ministr zahraničí John Kerry a další diplomaté z Velké Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa.

Už v kampani prohlásil, že v případě zvolení vypracuje listinu občanských práv a zlepší pošramocené vztahy se Západem. V listopadu podepsal půlroční omezení jaderného programu výměnou za uvolnění mezinárodních sankcí.
Zdroj: AP/ČTK

Izraelci Rouháního slovům nevěří

Íránský prezident vystoupil v úterý večer poprvé na zasedání Valného shromáždění OSN a obhajoval íránský jaderný program. „Jaderné zbraně nemají v íránské bezpečnostní a obranné doktríně místo,“ prohlásil během zhruba půlhodinového proslovu. Jaderný program je podle něj určen výhradně k mírovým účelům. Izraelce svými slovy ale nepřesvědčil. Jak uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu, Rouháního řeč byla cynická a plná pokrytectví.

Rouhání dnes na newyorské konferenci OSN o jaderném odzbrojení vyzval Izrael, aby se připojil ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT). Podle něj by z Blízkého východu měly být odstraněny jaderné zbraně a všechny zbraně hromadného ničení. Izrael nikdy nepřiznal, že jadernou zbraň vlastní, ale podle odhadů odborníků má na 200 hlavic.

Rusnok: ČR je pro zákaz výroby materiálu pro jaderné zbraně

Svět se zbaví jaderných zbraní jedině tehdy, když bude mezinárodní společenství rovnovážně uplatňovat strategie jaderného odzbrojování a nešíření atomových zbraní. Na dnešní konferenci OSN o jaderném odzbrojení v New Yorku to řekl premiér Jiří Rusnok. Podle něj se Česká republika zasazuje o to, aby rychle vstoupila v platnost Smlouva o všeobecném zákazu jaderných zkoušek. „Jaderné zkoušky, které provedla Korejská lidově demokratická republika, ukázaly, že je nutné, aby tato smlouva zásadně posílila mezinárodní bezpečnostní architekturu. Všechny státy proto vyzýváme, aby se zdržely jakékoli činnosti odporující duchu uvedené smlouvy,“ řekl Rusnok.
Smlouvu z roku 1996 podepsalo přes 150 členských zemí OSN. Její ratifikaci však dosud odmítají některé státy včetně Číny, Íránu, Severní Koreje, Izraele či USA.