Střelec z Washingtonu se cítil pod vlivem rádiových vln

Washington - Muž, který minulý týden zastřelil v budově amerického vojenského námořnictva dvanáct lidí, měl podle lékařů vážné psychické problémy. Aaron Alexis věřil, že ho ovládají rádiové vlny. FBI teď zveřejnila záběry bezpečnostních kamer z budovy, které mimo jiné potvrzují, že Alexis jednal sám. Byl zabit při přestřelce s policisty.

Ke své akci si Alexis vybral vojenský objekt vzdálený tři kilometry od Kongresu a pět kilometrů od Bílého domu.

Záznamy o psychických problémech washingtonského střelce jsou poměrně obsáhlé, řekla šéfka místní úřadovny FBI Valerie Parlaveová. Alexis podle ní věřil, že zbraň, kterou použil, ovládají rádiové vlny velmi nízké frekvence.

Střelba ve Washingtonu
Zdroj: ČTK/XINHUA/Jun Zhang

O motivu stále nemají vyšetřovatelé jasno. Při divoké střelbě v budově námořnictva neměl žádný jasný cíl.

Oběti? Podle FBI zřejmě náhodný výběr

„Jsou tady určité náznaky, že Alexis byl připravený na to, že při útoku zemře. Věděl, že za takovou akci ponese následky. Stále si myslíme, že předem neměl vytipované žádné oběti,“ konstatovala na tiskové konferenci Parlaveová.

Muž, který vyrůstal v New Yorku, konvertoval k buddhismu, zajímal se i o thajskou kulturu. Sousedé ho považovali za neškodného podivína, věčně ukřivděného a občas propadajícího návalům vzteku. Trpěl stihomamem, poruchami spánku a dalšími vážnými psychickými problémy.

Při střelbě bylo osm lidí zraněno, nikdo z nich ale není ohrožen na životě. Většina mrtvých byli civilní zaměstnanci ve věku 46 až 73 let.