Ohlasy tisku: „Triumfátorka“ Merkelová vyhrála bez své strany

Berlín – Vítězkou parlamentních voleb v Německu není strana, nýbrž osobnost – kancléřka Angela Merkelová. Shoduje se na tom německý i zahraniční tisk. Komentáře hovoří o „superúspěchu“ a „úžasném vítězství“ „triumfátorky“ Merkelové. Právě jí vděčí konzervativní unie za fenomenální úspěch. Kancléřka prý Německo změnila v „republiku Angely Merkelové“, v níž má hlavní slovo. Období její vlády řada periodik označuje za „éru merkelismu“. Podle některých německých deníků ale k vítězům patří i eurokritická Alternativa pro Německo (AfD). Té sice vstup do Spolkového sněmu těsně unikl, může ale o sobě dát vědět už příští rok v evropských nebo zemských volbách.

„Těmito volbami se z vládního období Merkelové stala éra - éra merkelismu,“ konstatuje Süddeutsche Zeitung v komentáři nazvaném krátce „Triumfátorka“. „Dobyla vítězství, které není jen vítězstvím, ale triumfem. Je to její triumf, ne CDU/CSU. Dosáhla ho jako osoba, jako kancléřka s mírou obliby, která je v dějinách Spolkové republiky unikátní,“ dodává mnichovský list, podle něhož má tento úspěch pro německé konzervativce i stinnou stránku: nemají téměř nic jiného než Merkelovou.

„Německo je definitivně zemí Angely Merkelové,“ tvrdí Spiegel Online. CDU se podle něj vrátila do pozice, v jaké strana bývala v dobách zakladatele poválečného Německa Konrada Adenauera. „Stala se státostranou, která na spolkové úrovni o všem rozhoduje a obsazuje prakticky všechny důležité posty,“ soudí server v článku nazvaném „Republika Merkelové“. Právě kancléřce za to konzervativci podle Spiegelu vděčí. „Jejímu prezidentskému stylu vlády, který oslovuje široké vrstvy obyvatel, není konfrontační, ale spojující,“ míní Spiegel Online.

Angela Merkelová po oznámení průběžných výsledků
Zdroj: ČTK/AP/Michael Kappeler

„Mamka“ by se měla zaměřit na reformy

Superlativy nešetří ani další deníky, které její vítězství označují přídomky grandiózní, historické či spektakulární. „Jasné je jedno - vyhrála Angela Merkelová. Ona sama. S volební kampaní, která žádnou nebyla a stála jen na tvrzení 'Na co potřebujeme strany, když máme Merkelovou?' A to zabralo: mamka je nejlepší,“ glosoval triumf Merkelové levicový deník Der Tagesspiegel, přičemž narážel na kancléřčinu přezdívku „Mutti“ (mamka).

Také konzervativní Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatuje, že křesťanské strany CDU a CSU neměly ve volbách program, ale jen jednu osobu - kancléřku. „A tento kalkul vyšel,“ poznamenává frankfurtský list. I Die Welt se domnívá, že „Merkelová vyhrála bez své strany“, tomuto vítězství ale podle něj chybí směr, který by ukazoval, kam Německo povede. „Angela Merkelová teď už nemá jako kancléřka co ztratit. Měla by své možná poslední vládní období využít k tomu, aby reformně působila nejen v Evropě, ale i doma,“ vyzval nynější i budoucí šéfku vlády berlínský deník.

Angela Merkelová
Zdroj: AP/Michael Sohn/ČTK

Tisk varuje před sílícími eurokritiky ze strany Alternativa pro Německo

Regionální Flensburger Tageblatt upozornil na jinou výzvu, která na Merkelovou čeká. Předsedkyně CDU podle něj posunula svou stranu blíže k levici a napravo uvolnila prostor pro novou eurokritickou stranu Alternativa pro Německo, která se jen těsně nedostala do Spolkového sněmu. „S Alternativou pro Německo mají nyní konzervativní síly v zemi nabídku, která by pro CDU mohla znamenat trvalý problém,“ varuje severoněmecký list. Der Tagesspiegel řadí AfD k velkým vítězům nedělních voleb. „Tak úspěšně jako ona ještě nezačala žádná nová strana v Německu,“ připomněl berlínský deník.

Nikdo v Německu nemá pochyb o tom, že tyto volby představují pro německou kancléřku velké vítězství, píše britský server BBC News. „Pro Angelu Merkelovou jako přední evropskou političku je to úžasný výsledek. Bylo jasné, že vyhraje volby, ale vlastně nikdo nepředpovídal, že by se její strana mohla dostat tak blízko k absolutní většině,“ napsal zpravodaj BBC v Berlíně Chris Morris.

The Guardian hovoří o „éře Merkelové“. Volby potvrdily, že Merkelová zůstává dominantní politickou vůdkyní v době, kdy se Evropa musí vypořádat s následky ekonomické krize. List připomíná, že německá kancléřka je na cestě předstihnout v době, po kterou zůstává lídrem, britskou expremiérku Margaret Thatcherovou.

Vítězství Angely Merkelové
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Řada periodik považuje výhru Merkelové za dobrou zprávu

Nizozemský De Telegraaf píše, že velké vítězství Merkelové je dobrá zpráva nejen pro Německo, nýbrž pro celou Evropu. Němci profitují z reforem zavedených včas a pomáhají tím i Evropě, konstatuje list. Bez ohledu na to, zda Merkelová má většinu či potřebuje koaličního partnera, rozhodující je, aby německá vláda zajistila stabilitu a aby se pevně postavila za Evropskou unii a za euro, zdůrazňuje dánský list Politiken.

Podle italského listu La Repubblica lze vítězství Merkelové považovat za „oslavné ovace národa za její vítězství v evropské krizi“. „Je to triumf, návrat na bojiště, na němž prokázala schopnost a odvahu.“ Polská Gazeta Wyborcza rovněž poukazuje na to, že kancléřka dokázala v předvolebním klání s konkurenty přesvědčit německé voliče, že jedině její
vláda dokáže zajistit všeobecnou stabilitu a blahobyt.
   
Španělský El Mundo vedle jiných evropských deníků poukazuje na to, že jde o historický triumf srovnatelný s velkým vítězstvím Helmuta Kohla v roce 1990 po pádu Berlínské zdi. Je však o to větší, že Merkelová jako jediná z vedoucích představitelů velkých evropských zemí dokázala svůj mandát obhájit uprostřed krize.

Ilustrační foto
Zdroj: LEHTIKUVA/Jarno Mela/ČTK

Triumf Merkelové zaplnil přední strany českých deníků

Také české deníky neopomenuly zmínit na hlavních stranách výsledky německých voleb. Lidové noviny daly do titulku „Drtivý triumf Merkelové“. Daniel Kaiser pak ve svém sloupku Černá fantazie hovoří o „raritě v evropském kontextu“. „Merkelová na krizi vyrostla“, píše Kaiser. Právo rovněž píše o „triumfu CDU a drtivém vítězství Merkelové“.

„Angie“ rozdrtila své konkurenty, píše Mladá fronta DNES. Výsledek voleb podle zpravodaje Petra Janouška značí, že pozice kancléřky na politické scéně je neotřesitelná. Zároveň se ale ukázalo, že je zde i prostor pro stranu (Alternativa pro Německo), která dokáže kritizovat, jakým způsobem kancléřka zachraňovala euro. O přesvědčivém vítězství Merkelové píší rovněž Hospodářské noviny. Martin Ehl v komentáři hovoří o „klidné síle Angie M.,“ jež se projevuje opatrným politickým stylem.

Výsledky voleb

Konzervativní unie současné kancléřky Angely Merkelové získala v nedělních volbách 41,5 procenta hlasů. Jedná se o nejlepší výsledek za posledních 20 let. Druzí skončili sociální demokraté téměř se 26 procenty. Do Spolkového sněmu se ale nedostal koaliční partner Merkelové - liberální FDP. Německo tak nejspíš míří k velké koalici křesťanských a sociálních demokratů.