Útočníka z francouzského supermarketu policisté zastřelili, zadrželi jeho družku

Události ČT: Útok střelce na jihu Francie (zdroj: ČT24)

Ozbrojenec hlásící se k takzvanému Islámskému státu zavraždil na jihu Francie tři lidi a dalších 16 zranil. V Carcassonne nejdřív zabil jednu osobu a poté zajal několik rukojmích v supermarketu v nedalekém městečku Trébes. Policie ho po několika hodinách zastřelila. Podle ministra vnitra Gérarda Collomba šlo o teroristický útok, který muž známý jako drobný kriminálník spáchal zjevně sám. Policie v rámci pátrání zadržela družku útočníka.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona utrpělo zranění šestnáct lidí, z toho dva lidé jsou stále v kritickém stavu. Jedním z dvojice je policista, který se nechal vyměnit za poslední ženu drženou jako rukojmí v supermarketu. Jednotky před obchodem o něco později uslyšely přes policistův telefon střelbu a dovnitř vtrhlo komando, které útočníka zastřelilo. Při zásahu byl zraněn i další člen bezpečnostních složek. 

Podle policie byla jedna osoba zastřelena ještě dříve, než došlo k incidentu v obchodě. Tělo se našlo poblíž města v lese. Policie následně potvrdila, že oběť ranou do hlavy zabil stejný útočník. Zavražděným byl pravděpodobně řidič auta, které útočník předtím ukradl.

Útočník totiž ještě před útokem v supermarketu střílel z auta na čtyři členy pohotovostní policejní jednotky, kteří se v Carcassonne vraceli z kondičního běhu. Jeden z policistů byl zasažen do plíce a převezen do nemocnice, nyní je ve stabilizovaném stavu.

Pachatel pak prchal směrem k Trébes, kde v místním supermarketu řetězce Super U vzal zákazníky jako rukojmí.

Média: Útočník požadoval propuštění Abdeslama

„Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku,“ řekl prezident Macron po schůzce s ministrem vnitra Gérardem Collombem. „Vyzývám naše francouzské spoluobčany, aby si i nadále uvědomovali hrozbu terorismu, ale aby měli také na paměti sílu a odolnost, kterou náš národ prokázal pokaždé, když na něj zaútočili,“ dodal Macron.

Útočníkem byl pětadvacetiletý Radouane Lakdim. Kvůli svým sklonům k islámskému radikalismu a vazbám na místní salafistické hnutí, tedy hnutí islámských fundamentalistů, byl zařazen na seznam sledovaných osob úřady už v roce 2014. V roce 2011 a 2015 byl trestán za méně závažné kriminální činy.

Teprve v letech 2016 a 2017 jej pak intenzivněji sledovaly tajné služby. Ty ale „neodhalily žádné varovné signály možného přechodu k teroristickému činu“, sdělil večer generální prokurátor Francois Molins. Pachatel se hlásil k teroristické organizaci Islámský stát (IS), která se také k útoku později přihlásila.

Podle televize BFM TV, která se odvolává na nejmenovaný zdroj, požadoval propuštění Salaha Abdeslama, podezřelého z podílu na útocích v Paříži z listopadu 2015.

Francie v posledních letech zažila několik krvavých atentátů, za nimiž stáli radikální islamisté. V listopadu 2015 zemřelo při koordinovaných atentátech v Paříži 130 lidí.

Tisková konference ministra vnitra (zdroj: ČT24)
Vydáno pod