Žádný metan, žádný život, hlásí z Marsu Curiosity

Washington - Americké robotické vozítko Curiosity zatím nezjistilo v atmosféře Marsu žádné stopy po metanu. Uvádí to studie vědců Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), kterou zveřejnil časopis Science. Tato zpráva představuje ránu pro teorii, že by na Marsu mohly dosud být nějaké formy života. Metan je totiž zplodinou látkové přeměny. Na Zemi produkují 95 procent atmosférického metanu mikroorganismy.

Podle vědců je metan jasnou známkou existence živých organizmů. V atmosféře Marsu ale jeho stopy nalezeny nebyly. Curiosity zkoumala atmosféru Marsu řadu měsíců, hledání přesto skončilo bezvýsledně.

Vědci byli dosud v otázce možného života na rudé planetě optimističtí. Pozemské teleskopy a družice zkoumající Mars z oběžné dráhy totiž výskyt metanu signalizovaly. Experti se domnívali, že by živé organismy mohly na rudé planetě přežít pod zemí – daleko od drsných podmínek na povrchu Marsu.

Vědce výsledek výzkumu nepříjemně překvapil. „Když jdete něco hledat a nenajdete to, vždy se objeví zklamání,“ podotkl doktor Chris Webster.

Život na Marsu? Možná před miliardami let

Svůj hlavní cíl už Curiosity splnila: z 6,5 centimetru hluboké díry získala důležité vzorky. Jejich analýza umožnila vědcům na Zemi učinit závěr, že na Marsu před miliardami let podmínky pro výskyt života skutečně mohly být.

V pátrání po metanu bude Curiosity podle NASA dál pokračovat během své dlouhé cesty k hoře Mount Sharp, kam nyní směřuje. Cesta bude vozítku trvat skoro rok.

Curiosity dorazila na Mars loni v srpnu. Zařízení, které do vesmíru odstartovalo 26. listopadu 2011 s cílem zjistit, zda na Rudé planetě někdy byly podmínky pro existenci mikrobiologického života, funguje vcelku bez závad. Aparát je vybaven kolekcí revolučních nástrojů určených k rozboru vzorků půdy, skal a atmosféry.

Vydáno pod