Na Maledivách končí výjimečný stav. Podle prezidenta ale hrozba pro národní bezpečnost trvá

Maledivský prezident Jamín Abdal Gajúm zrušil po 45 dnech výjimečný stav, během něhož bylo několik soudců, policistů i politiků obviněno z terorismu. Ve vazbě zůstává i dlouholetý autoritářský vládce Malediv Maumún Abdal Gajúm a nevlastní bratr současné hlavy státu. Prezident je viní z pokusu o převrat, což dotyční odmítají. Politická krize zasáhla Maledivy v době hlavní turistické sezony.

Podle prezidenta stále existuje hrozba pro národní bezpečnost, ta je ale již nižší, a obyvatelé Malediv by se tak měli vrátit k normálnímu životu. Během výjimečného stavu byly v zemi mimo jiné zakázány protivládní protesty.

Jamín vyhlásil výjimečný stav 5. února na 15 dní poté, co nejvyšší soud zrušil odsouzení devíti vůdcům opozice a nařídil vládě osvobodit ty, kteří byli ve vězení. Prezident to označil za spiknutí a pokus o převrat. Vláda pak dva ze soudců zatkla a zbývající tři členové tribunálu původní rozhodnutí zvrátili. 

Obhájci lidských práv upozorňují na represe

Prezident následně se souhlasem parlamentu prodloužil výjimečný stav o další měsíc, a to i přes odpor opozice nebo zahraničních států včetně Británie a USA. Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) v této souvislosti varovala, že maledivská vláda zneužívá výjimečného stavu k represím vůči soudcům, politickým oponentům a členům občanské společnosti.

Obvinění z terorismu si zatím vyslechli kromě exprezidenta Gajúma dva členové nejvyššího soudu, čtyři zákonodárci a představitelé policie. Prokuratura neupřesnila, čeho se podezření týká, Gajúmovi i ostatním ale v případě usvědčení hrozí deset i více let ve vězení.

Maledivská republika se skládá z 26 korálových atolů a 1129 malých ostrovů a je oblíbenou cílovou destinací turistů z celého světa. Některé státy proto v uplynulých týdnech varovaly své občany, aby se vyhýbali protestům.

Maledivy se před deseti lety staly pluralitní demokracií po desetiletích autokratické vlády. Země ale ztratila mnoho demokratických výdobytků poté, co byl v roce 2013 zvolen prezidentem Jamín Abdal Gajúm. Hlavním náboženstvím na Maledivách je sunnitský islám.