Cukr jako nejnebezpečnější droga dnešní doby

Amsterodam - Obaly sladkých nápojů by měly obsahovat podobná varování jako krabičky cigaret. Cukr je totiž silně návykový a nebezpečný. Napsal to deník Daily Telegraph s odkazem na prohlášení šéfa zdravotní služby v nizozemském Amsterodamu Paula van der Velpena. Podle něj je cukr dokonce nejnebezpečnější drogou dnešní doby. Amsterodam, kde je legální i marihuana, by se měl zaměřit na regulaci jeho konzumace.

„Stejně jako alkohol a tabák je cukr v podstatě droga. Vláda by měla jeho konzumaci omezit. A uživatelé by si měli být vědomi nebezpečí,“ napsal na webu Paul van der Velpen. „Může se to zdát přitažené za vlasy, ale cukr je nejnebezpečnější droga dnešní doby. Dá se lehce získat po celém světě,“ dodal.

Lidé se sladkým nedokážou přestat, i když už mají dost

Van der Velpen přitom citoval výsledky výzkumů, z nichž vyplynulo, že cukr na rozdíl od tuku a jiných živin ovlivňuje chuť a vytváří neodolatelnou touhu po dalším jídle. Podle něj toho potravinářský průmysl zneužívá a snaží se zvýšit spotřebu svých výrobků.

„Každý, kdo používá cukr, chce víc a víc, i když už není hladový. Darujte někomu vajíčka a v určitém okamžiku je dotyčný přestane jíst. U sušenek nepřestane, ani když ho bude bolet žaludek,“ poznamenal šéf zdravotní služby.

Dort
Zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE //Angela Bruno

Dieta většinou nepomáhá, lepší je terapie

Cukr je forma závislosti. Zbavit se nutkání jíst sladké je stejně těžké jako zbavit se nutkání si zakouřit. Diety podle Van der Velpena v tomto ohledu příliš nezabírají, lepší je terapie, při níž se „pacient“ léčí ze závislosti.

Paul van der Velpen volá po vysoké „dani z cukru“. Zároveň prosazuje, aby na obalech sladkých či přislazených produktů byla varování, že „cukr je návykový a špatný pro zdraví“. Akci by prý měly financovat zdravotní pojišťovny a ve školách by se měly zakázat všechny sladkosti i sladké nápoje.

Podle lékařů je cukr schovaný v nápojích po tabáku, alkoholu a drogách tou nejnebezpečnější závislostí.

  • Boj proti nezdravým pokrmům už zahájilo v Evropě třeba Dánsko. Tamní vláda zavedla daň na limonády a pivo, která se zemi značně nevyplatila. Lidé totiž začali jezdit nakupovat sladké nápoje do sousedního Německa. Kabinet se pak rozhodl daň zrušit. V Maďarsku byla zase uvalena daň z tuku třeba na smažené brambůrky.
  • Na americké půdě je známým bojovníkem proti špatným stravovacím návykům starosta New Yorku Michael Bloomberg. Ten chtěl uchránit obyvatele svého města před obezitou a prosadil zákaz prodeje velkých porcí sladkých nápojů. Omezení se mělo týkat rychlého občerstvení, restaurací, kin, sportovních stadionů a kaváren. Americký soud ale tento zákaz zrušil na základě žaloby odvětvových svazů.