Johnson tvrdí, že otrava exšpiona souvisí s ruskými volbami. Moskva z útoku naopak obvinila Brity

Karas: Podle Ruska jde o další projev rusofobie (zdroj: ČT24)

Moskva se obává, že by Britové mohli zničit klíčové důkazy o útoku nervovým plynem na někdejšího dvojího agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Britské úřady totiž buď nejsou schopné ochránit lidi před podobným teroristickým útokem, nebo útok na Skripala a jeho dceru samy zinscenovaly. Před pozvanými velvyslanci to v Moskvě řekl vysoce postavený ruský diplomat Vladimir Jermakov.

Podle agentury Interfax Jermakov také zdůraznil, že Rusko z otrávení Skripala nikoho neobviňuje a že dřívější odvolávání se na potenciál Česka a Švédska mělo sloužit pouze jako příklad vyspělosti výzkumu. „Prosíme, nevykládejte to jako výhrady k našim partnerům,“ prohlásil diplomat.

„Rusko naprosto nemá nic společného (s otrávením Skripalových) už jen prostě proto, že pro Rusko je takový hazard naprosto nepřípustný a nevýhodný ze všech hledisek,“ zdůraznil Jermakov, který je na ministerstvu ředitelem odboru pro kontrolu zbraní.

Jermakov: Britové nás obviňují, ale důkazy nemají

Žádná z britských vyšetřovacích verzí při kritickém rozboru podle něj neobstojí, jde jen o hysterické obviňování Ruska bez důkazů. Pokud by skutečně došlo k nasazení bojových otravných látek, neobešlo by se to bez masového umírání.

„Jermakov dokonce řekl, že se stydí za britské diplomaty a experty. Podle ministerstva zahraničí jde o další silně zfalšovanou a protiprávní provokaci, hysterii a projev rusofobie. Ruské ministerstvo také uvedlo, že šlo o teroristický čin na ruské občany na území Velké Británie a chce další vysvětlení,“ dodal k Jermakovově projevu zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Londýn ze Skripalovy otravy obviňuje Moskvu, ta veškerou vinu popírá a naopak v minulých dnech naznačovala, že použitá látka novičok mohla pocházet z jiných zemí, mimo jiné z Česka.

Čeští představitelé takovou variantu odmítají jako nepodloženou a lživou. Možnost, že by se novičok nacházel v Česku, znovu označil za absurdní i český ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický. Po schůzce s ruským velvyslancem oznámil, že ruská strana nepřinesla žádné důkazy, které by tvrzení Moskvy podpíraly.

V oficiálním ministerském textu však Rusko ve středu opět zařadilo Českou republiku mezi země, které na vývoji jedu novičok pracovaly. Plné znění textu, který úřad předal všem cizím velvyslanectvím v Moskvě, zveřejnila agentura Interfax.

Boris Johnson: Stopy vedou do Kremlu (zdroj: ČT24)

Johnson: Nechceme se zapojit do nové studené války

Podle šéfa britské diplomacie Borise Johnsona souvisí načasování útoku na Sergeje Skripala s ruskými prezidentskými volbami. „Načasování je pravděpodobně těsněji navázáno na nedávné volby v Rusku,“ prohlásil Johnson v zahraničním výboru Dolní sněmovny.

Rusové hlavu státu volili v neděli a svůj post ve volbách na dalších šest let s přehledem obhájil Vladimir Putin.

„A jak už mnohé nedemokratické postavy činí, když čelí volbám nebo nějakému kritickému politickému hnutí, je lákavé vyvolat v představivosti veřejnosti obraz nepřítele,“ prohlásil Johnson. Dodal také, že Putin chce vyvolávat potíže, kdykoli může. Zdůraznil přitom, že Británie se nehodlá zapojovat do nové studené války.

Fotbalový šampionát v Rusku? Jako olympiáda 1936 v Berlíně, míní Johnson

Johnson Putina ostře kritizoval i v souvislosti s nadcházejícím mistrovstvím světa ve fotbale, které bude Rusko hostit od poloviny června do poloviny července. Johnson šéfa Kremlu předem obvinil, že šampionátu využije k vylepšení obrazu své země podobně, jako to učinil Adolf Hitler při pořádání letních olympijských her v Berlíně v roce 1936.

„Vaše charakteristika toho, co se bude dít v Moskvě během mistrovství světa na všech sportovištích - ano, myslím, že srovnání s rokem 1936 je určitě správné,“ řekl Johnson jednomu z poslanců, který během debaty v parlamentu učinil srovnání Ruska 2018 a Berlína 1936.

Ruské ministerstvo zahraničí toto přirovnání obratem odmítlo jako nepřijatelné. Mluvčí ministerstva dodala, že Johnson je plný nenávisti a hněvu.

Johnson Rusku kromě toho vzkázal, že Londýn chce záruky týkající se bezpečnosti anglických fotbalových fanoušků během šampionátu. Podle něj by bylo špatné trestat anglické hráče případnou neúčastí na turnaji, ale důležitá je bezpečnost příznivců fotbalu.

Anglie byla v roce 2010 velmi zklamána z rozhodnutí přidělit pořadatelství letošního fotbalového šampionátu právě Rusku na úkor její kandidatury. Mezinárodní fotbalovou federaci FIFA Angličané obvinili z podjatosti při volbě, rozhodly prý především finanční možnosti Ruska.