Francouzská policie zadržela bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho

Události: Francouzského exprezidenta zadržela policie (zdroj: ČT24)

Francouzská policie zadržela exprezidenta Nicolase Sarkozyho v souvislosti s vyšetřováním údajně nezákonného financování jeho předvolební kampaně v roce 2007. Podle zpravodajského webu RTL jej nyní vyslýchá policie na pařížském předměstí Nanterre.

Vyšetřování se týká financování jeho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2007, které vyhrál, když porazil kandidátku socialistů Ségolene Royalovou. Politik čelí podezření z toho, že ho finančně podpořil režim tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Sarkozy toto tvrzení vždy popíral. Nyní mu hrozí žaloba za nedovolené použití peněz ze zahraničí a za nenahlášení přesných výdajů na volební kampaň. „Zadržení bývalého prezidenta by mohlo trvat až 48 hodin a na jeho konci se rozhodne, jestli bude obviněn, nebo ne,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil.

Každá volební kampaň stojí veliké peníze. A Sarkozymu bylo zcela jedno, odkud ty peníze dostává. Je to politik, kterému není nic lidského cizí – snad s výjimkou alkoholu, který v určité době přestal pít.
Jan Eichler
analytik z Ústavu mezinárodních vztahů
Zpravodaj ČT Petr Zavadil k zadržení Sarkozyho (zdroj: ČT24)

Kufry s miliony eur

Podle agentury AFP Ústřední úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF) v Nanterre vyslýchá Sarkozyho vůbec poprvé. Vyšetřování případu začalo v dubnu 2013 na základě svědectví francouzsko-libanonského podnikatele Ziada Takieddinea a bývalých libyjských vysoce postavených činitelů. Takieddin tvrdí, že to byl on, kdo předal Sarkozymu kufry po pěti milionech eur.

První, kdo byl v případu vyslýchán, byl bývalý generální tajemník Elysejského paláce Claude Guéant, který byl obviněn z padělání a používání falešných dokumentů a z daňových podvodů. První stopou, na kterou vyšetřovatelé narazili, byl převod půl milionu eur na Guéantův účet v březnu 2008 od firmy patřící jednomu malajsijskému právníkovi. Guéant tvrdil, že šlo o výtěžek z prodeje dvou obrazů.

Redaktorka ČT Kateřina Etrychová k zadržení exprezidenta Sarkozyho (zdroj: ČT24)

Letos v lednu zadržela policie v Londýně na základě francouzského zatykače podnikatele Alexandra Djouhriho, který údajně také sloužil jako zprostředkovatel pro převod podezřelých peněz a který je označovaný za klíčovou osobu ve vyšetřování. Djouhri čeká v londýnském vězení na projednání jeho případného vydání do Francie. 

Zpravodajský server Mediapart už v roce 2012 před dalšími volbami přišel s informací, že Libye poskytla na Sarkozyho kampaň 50 milionů eur (1,27 miliardy korun). Dojednáno to prý bylo v říjnu 2005 při jednání obou zemí o libyjském nákupu francouzských zbraní. Tuto arabskou zemi tehdy osobně navštívil i Sarkozy coby tehdejší ministr vnitra.

Později se ale vztahy Francie k Libyi otočily. Italský list Corriere della Sera dříve uvedl, že Sarkozy od začátku revoluce v Libyi, která vypukla v roce 2011 v rámci arabského jara, podporoval vojenský zásah. Kaddáfí mu prý hrozil, že zveřejní podrobnosti o jejich vztazích.

Tvrdí se, že korumpoval nejen Francouze, ale také Italy. Kaddáfí to bral tak, že jim dá peníze a něco si za to koupí. Korumpoval takhle i na Blízkém východě. Oproti tomu již na Západě školení monarchové Perského zálivu zakládají pro americké politiky rozličné nadace a nakupují zbraně a jdou na to trochu sofistikovaněji.
Petr Pelikán
arabista, islamolog

Po schůzce 19. března 2011 v Paříži operaci na ochranu libyjského obyvatelstva podpořily kromě Francie i Velká Británie, USA a další státy. Odvolávaly se přitom na rezoluci č. 1973 Rady bezpečnosti OSN. Francouzské letouny byly mezi prvními, které na Libyi zaútočily. Až později převzalo velení nad operací v Libyi NATO.

Kaddáfí zemřel v říjnu 2011 poté, co ho dopadli povstalci. Britský bulvární list Daily Mail přišel se spekulací, že Kaddáfího zabil přímo francouzský agent na Sarkozyho rozkaz. Svět se tak neměl o nadstandardních vztazích libyjského diktátora s tehdejším francouzským prezidentem dozvědět.

Události, komentáře k možným vazbám Sarkozyho na Kaddáfího režim v Libyi (zdroj: ČT24)