EU a Británie hlásí pokrok ohledně brexitu. Shoda panuje na finančním vyrovnání a právech občanů EU

Barnier a Davis o pokroku v jednání o brexitu (zdroj: ČT24)

Vyjednávací týmy Evropské unie a Británie se shodly na velké části dohody o vystoupení Británie z EU. Shoda panuje na těch částech ohledně finančního vyrovnání britských závazků či právech občanů EU po brexitu. Naopak otázka režimu na hranicích s Irskem zůstává nedořešená.

Posun v jednání oznámil na tiskové konferenci šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier společně s britským vyjednavačem Davidem Davisem.

Podle Barniera se podařilo nalézt dohodu ohledně těch částí dohody, které se týkají finančního vyrovnání britských závazků, práv občanů EU v Británii po brexitu, ale také podoby přechodného období, o které Londýn požádal. Britská strana zde ustoupila a ustanovení týkající se zachování práv se nakonec budou vztahovat i na ty občany EU, kteří do Británie dorazí za přechodného období.

Britský hlas bude slyšet, je přesvědčen zástupce Londýna

Podle Davida Davise bude přechodné období trvat do konce roku 2020. „Zavázali jsme se v tomto období spolupracovat v dobré víře a dál uznávat princip upřímné a loajální kooperace,“ poznamenal Barnier.

V přechodném období bude Británie součástí celní unie i jednotného trhu, nebude však už zastoupena v orgánech EU. Podle Davise tak dává nyní dosažená domluva jistotu firmám o tom, co přijde po britském odchodu z EU na konci března 2019, neboť budou dál platit všechna nynější evropská pravidla i mezinárodní dohody.

Případné spory mezi Londýnem a Bruselem bude řešit nově ustavený výbor. „Náš hlas bude v přechodném období slyšet a naše zájmy chráněny,“ řekl Davis.

V přechodném období už ale bude moci Londýn začít vyjednávat své vlastní nové dohody s třetími zeměmi. Dokončována budou také nyní zahajovaná jednání o tom, jak budou následně vypadat britské vztahy s Unií.

obrázek
Zdroj: ČT24

Otázka hranice mezi Irskem a Severním Irskem je stále na stole

Už za přechodného období by podle Barnierova názoru mělo být možné domluvit „ambiciózní partnerství v zahraniční a bezpečnostní politice“. „Nejsme na konci cesty. Musíme se ještě posunout v některých zásadních bodech,“ upozornil. V první řadě je to podle něj trvající neshoda ohledně přímých účinků dohody o vystoupení, kromě už domluvené části o právech občanů, ale také o roli unijního soudu.

Za druhé je to otázka hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem, kde obě strany už v prosinci deklarovaly záměr vyhnout se vzniku standardního hraničního režimu. Britové nyní zásadně ustoupili a uznali nutnost existence „pojistky“ v textu dohody, která by – pokud nebude nalezeno jiné řešení v dohodnutém rámci – věc řešila.

Původní text navržený evropskou stranou pro takovou situaci navrhoval faktické udržení Severního Irska v celní unii a na jednotném trhu EU. „Jsme připraveni zabývat se všemi možnostmi, které nám konstruktivním způsobem umožní dobrat se našeho cíle,“ poznamenal Barnier. Podle Davise je cílem tak úzké partnerství, že nějaká speciální opatření ohledně Severního Irska potřeba nebudou.

Michel Barnier
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

V pondělí byl také zveřejněn upravený návrh právního textu dohody o britském odchodu z EU na konci března příštího roku. Je to po posledních jednáních upravený text návrhu, se kterým Evropská komise přišla 28. února. Barevně jsou v něm vyznačeny oblasti, kde se obě strany shodují, i ty, na nichž je ještě třeba dál pracovat.

S výsledkem nynějších jednání Barnier v úterý seznámí ministry 27 zemí Unie na jednání Rady pro všeobecné záležitosti (GAC), ve středu bude o věci jednat Evropská komise a v pátek 27 premiérů a prezidentů na unijním summitu. Právě summit by měl Barnierovi určit, co bude sedmadvacítka od dalších rozhovorů v Británií požadovat.