Ukrajina žádá po EU uvalení sankcí na německého exkancléře Schrödera, prý lobbuje za Rusko

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin chce, aby Evropská unie uvalila sankce na bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Podle Klimkina je dnes Schröder nejvýznamnějším lobbistou ruského prezidenta Vladimira Putina a měl by za to nést následky. Schröderovo působení v ruských energetických gigantech Gazprom a Rosněfť kritizují i němečtí politici.

„Je důležité, aby sankce dopadly nejen na členy ruské vlády a představitele ruských státních firem, ale také na ty, kteří v zahraničí pomáhají prosazovat Putinovy projekty,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí německému listu Bild. Gerhard Schröder je podle Klimkina Putinovým nejdůležitejším lobbistou a EU by měla zjistit, jaké má v této věci možnosti.

Sociální demokrat Schröder byl v letech 1998 až 2005 německým kancléřem. Po odchodu z vysoké politiky začal pracovat pro ruskou státní firmu Nord Stream, která provozuje plynovod vedený z Ruska po dně Baltského moře do Německa. Nord Stream je dceřinou firmou plynárenského koncernu Gazprom.

Projekt Nord Streamu je pro Kyjev dlouhodobě trnem v oku kvůli tomu, že ruský plyn může proudit do západní Evropy přímo, a Ukrajina tak přichází o pozici tranzitní země.

Schrödera pojí s Putinem dlouholeté přátelství
Zdroj: Arnd Wiegmann/Reuters

Putinův trojský kůň v EU

Americký deník The Wall Street Journal označil minulý týden Schrödera za Putinova nejdůležitějšího oligarchu. Německý exkancléř je podle listu nejspolehlivějším západním obhájcem porušování jakýchkoliv pravidel ze strany Ruska, včetně anexe Krymu. Sankcím přesto dál uniká. V rámci energetické politiky EU zastává Schröder podle komentátora listu pozici Putinova trojského koně.

Loni na podzim byl Gerhard Schröder zvolen do dozorčí rady největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Její šéf Igor Sečin si od tohoto kroku sliboval rozvoj podnikání Rosněfti v Evropě. „Je to proslulý a respektovaný evropský politik, bývalý německý kancléř, který důsledně prosazuje spolupráci Německa, Evropy a Ruska. Vstoupil do dějin jako německý vůdce nejloajálnější vůči Rusku. Díky jeho úsilí byly uzavřeny velké obchody mezi oběma zeměmi, prosazoval velké projekty,“ prohlásil loni v září Sečin.

Rosněfť přitom patří mezi firmy, na které západní země uvalily sankce kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi.

Schröderova ruská mise se nelíbí ani v Německu

obrázek
Zdroj: ČT24

Schröderovo působení v ruských energetických společnostech kritizuje řada německých politiků, včetně kancléřky Angely Merkelové. Podle zahraničněpolitického experta kancléřčiny strany CDU Elmara Boka je skandální, že „bývalý spolkový kancléř hájí Putinovy zájmy“. Bok se také pozastavuje nad tím, že tento fakt se zatím obešel bez jakýchkoliv následků.

Poslanec za zelené Cem Özdemir zase tvrdí, že se Schröder změnil v šiřitele Putinovy propagandy a jeho mateřská sociální demokracie by měla dát jasně najevo, že se Schröderem už nemá nic společného.

Loni v říjnu převzal Gerhard Schröder od českého prezidenta Miloše Zemana Řád Bílého lva. Zeman ocenil Schröderovy zásluhy ve prospěch České republiky.