Střelba ve Washingtonu: Útočník prý slyšel hlasy

Washington – V budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu střílel v pondělí jen jeden člověk. Útočníkem byl Aaron Alexis, který tam do roku 2011 působil v záloze, oznámila policie. Při incidentu zemřelo 13 lidí včetně útočníka, dalších osm utrpělo zranění. Policisté už mluvili s Alexisovou rodinou i bývalými kolegy a spolubydlícími. Ti uvedli, že si muž často stěžoval na diskriminaci a měl i finanční potíže. Alexis zřejmě také trpěl psychickými problémy, když nemohl spát a slyšel hlasy. V New Yorku prý pomáhal po útocích z 11. září 2001, což ho poznamenalo.

„V této fázi nemáme žádný důkaz, žádnou známku, že tam byl další střelec,“ řekl starosta města Vincent Gray. Zpočátku se hovořilo o tom, že útoku se mohli zúčastnit také dva další střelci. Obětem útoku bylo podle starosty od 46 do 73 let.

Alexis už dřív střílel na veřejnosti

Zastřelený útočník byl identifikován jako 34letý Aaron Alexis, který se na základně staral o počítače. „V roce 2004 Alexis střílel v okolí stavby v Seattlu. Vystřelil na auto jednoho z pracovníků stavby, prostřelil mu pneumatiky a poté vystřelil do vzduchu. Majitel auta se domnívá, že Alexise rozčílilo, že v okolí stavby nešlo zaparkovat,“ poznamenala redaktorka ČT Radka Zítková. Alexis později situaci popisoval tak, že v danou chvíli vůbec nepřemýšlel, měl totiž náhlý záchvat agrese. 

V roce 2010 pak Alexis vystřelil do bytu své sousedky. Údajně ho rozlítilo, že odtamtud přichází moc hluku. Muž byl prý v roce 2011 propuštěn z vojenského námořnictva kvůli nevhodnému chování. V době útoku pracoval ve firmě The Experts, která se podílela na kontraktu pro vojenské námořnictvo. Podle policie měl u sebe tři zbraně včetně brokovnice, nikoli však útočnou pušku AR-15, jak zněly první informace. Puška patřila některému z policistů, zapojených do přestřelky s Alexisem.

Střelec míval podle sousedů návaly vzteku

Útočník vyrůstal v New Yorku a podle agentury AP konvertoval k buddhismu. Byl údajně hluboce věřící a chtěl se stát buddhistickým mnichem. Sousedé ho považovali za neškodného podivína, věčně ukřivděného a občas propadajícího návalům vzteku.

Podle svědků začal Alexis pálit z terasy ve třetím patře na lidi na hlavním prostranství, kde je i prosklená jídelna. Další svědci uvedli, že na ně střílel na chodbě ve druhém patře. „Jen se otočil a začal pálit. Mířil vysoko a netrefil. Nic neříkal. Jakmile jsme si uvědomili, že střílí, snažili jsme se utéci z budovy,“ řekla zaměstnankyně úřadu Terrie Durhamová, která s kolegy narazila na střelce v hale třetího patra. Motiv Alexisova jednání není dosud znám.

Ke střelbě došlo v objektu nazývaném Navy Yard, kde sídlí velitelství systémů válečného námořnictva NAVSEA, které má na starosti koncepci a výrobu amerických vojenských lodí a ponorek. Podle FBI měl Alexis platnou propustku do tohoto objektu.

FBI z bezpečnostních důvodů uzavřela včera ve Washingtonu řadu vládních budov včetně prostor Senátu v budově Kongresu. Během dnešního dne se situace už vrací k normálu. Sály Sněmovny reprezentantů zůstaly otevřené, veřejnost opět mohla na ulice kolem areálu u řeky Anacostia, necelé tři kilometry od Kongresu a asi pět kilometrů od Bílého domu. Ministr obrany Chuck Hagel položil k památníku námořnictva věnec k uctění obětí.

V době útoku pracoval Alexis v softwarové firmě The Experts, plnící zakázku pro vojenské námořnictvo, a měl platnou propustku. Nicméně není jasné, jak dostal do přísně střeženého areálu zbraně. Starosta Vincent Gray vyjádřil ohromení nad tím, že útočník měl bezpečnostní prověření, přestože trpěl psychickými problémy.