V Británii uvázly ve sněhu auta i vlaky. Na východním pobřeží hrozí sesuv domů do moře

Británie se potýká s vlnou mimořádně chladného počasí. Na silnicích ve sněhu uvázly automobily, narušena je letecká i železniční doprava. Východoanglické pobřežní městečko Hemsby muselo evakuovat několik domů, kterým hrozí pád do moře. Počasí dělá problémy i v Chorvatsku, kde kvůli tajícímu sněhu hrozí záplavy.

Meteorologická služba vydala pro jihozápadní Anglii, části Walesu a centrální region West Midlands výstrahu, která platí do 22:00 SEČ. Policie považuje některé silnice za špatně sjízdné. U Edlingtonu v noci uvázlo ve sněhu 35 automobilů, v hrabství Lincolnshire policisté vyprošťovali auta dokonce několik hodin.

V Devonu zůstanou zavřené některé školy

Potíže v dopravě, především na jihozápadě Anglie, se podle meteorologů čekají i v pondělí. V hrabství Devon zůstanou v pondělí podle BBC zavřené některé školy. Mnohá letiště včetně londýnského Heathrow požádala cestující, aby si zjistili informace o letu předem. Heathrow v sobotu zrušil 100 letů a v neděli počítá s dalším narušením letového řádu. Spoje vypravované do Londýna z Prahy odlétají podle řádu, jeden je na příletu zpožděn. 

Podobně také lidé, kteří chtějí použít železnici, mají využít informační stránku drah. Několik spojů bylo zrušeno a další jsou zpožděny. 

Dům se za pět hodin posunul o devět metrů

Počasí způsobilo vážné problémy i na východě země. Hemsby leží na pobřeží v Norfolku. Pozemky na strmém břehu ale ohrožuje eroze, kterou urychlují sníh, led a silné vichřice. Pobřežní linie se tak stále přibližuje ke stavbám. V prosinci 2013 se do moře zřítilo pět domů a další byly poškozeny.

„Před pěti hodinami jsem měl ještě devět metrů zahrady, teď je pryč,“ řekl jeden občan, který musel být evakuován. Ještě před dvěma lety byl jeho dům od břehu vzdálen 90 metrů. „Doufám v zázrak,“ dodal majitel domu.

Britové dali současné vlně tuhé zimy přezdívku minibestie z východu. Britská meteorologická služba navíc počítá s dalším sněhem a teplotami, které mohou na několika místech Británie spadnout i deset stupňů pod bod mrazu. V Dartmooru na jihozápadě Anglie by mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu.

Chorvatsko má pohotovost kvůli záplavám

S rozmary počasí se potýká také Chorvatsko. V centrální oblasti Kosinj vyhlásili pohotovost kvůli záplavám. Rozlitá voda z řeky Lika odřízla od silničních tahů asi 500 lidí, v několika vesnicích je přerušena dodávka elektřiny. Zástupce města Perusić řekl, že voda tam stoupá každou hodinu o pět centimetrů. Podle televize bylo zatopeno dvacet domů a dalším záplava hrozí.

Rozvodněná řeka Korana
Zdroj: Kristina Stedul Fabac/ČTK/PA

Vodu Chorvaté odčerpávají i na severu země v okolí města Karlovac, kde se rozlila řeka Korana. Příčinou záplav je tání množství sněhu, který napadl v centrálním Chorvatsku koncem února a začátkem března. Potom v oblasti silně pršelo.