Galapágy na Street view: obří želvy, leguáni i lachtani téměř naživo

Londýn - Cestujete rádi prstem po mapě?  Pak vás potěší novinka od Googlu, který svou službu fotografického zobrazení Street view nově rozšířil o ekvádorské ostrovy Galapágy. Google se tak rozhodl při 178. výročí příjezdu Charlese Darwina na Galapágy. Právě na tomto souostroví plném vzácných živočišných druhů přitom Darwin položil základ své teorii vzniku a vývoje živočišných druhů, tedy evoluční teorie. A právě všechna vzácná zvířata včetně mořských želv, lachtanů nebo obřích leguánů teď můžete vidět kdykoli online.

K nafocení souostroví včetně podmořského života stačilo zaměstnancům Googlu 10 dní, kdy se během letošního května potápěli s mořskými lachtany, z lodi fotili pobřežní skaliska s mořskými ptáky a vydali se i do vnitrozemí ostrova, kde navštívili obří suchozemské želvy.

Galapágy jsou ekvádorské ostrovy vulkanického původu v Tichém oceánu. Na Galapágách studoval rostlinné a živočišné druhy v 30. letech 19. století Charles Darwin. Získané poznatky přispěly k formulování jeho teorie evoluce přirozeným výběrem.

Jak vznikaly fotografie Galapág pro street view si přečtěte na blogu Googlu.

Google Street view už podobně zmapoval tisíce měst po celém světě včetně Prahy, podmořský život kolem korálových útesů, amazonské pralesy nebo třeba polární oblasti. Službě Street View se ale nevyhnuly problémy. Firma byla obviněna ze sbírání informací z bezdrátových wi-fi sítí. Focení v ulicích si se světovou jedničkou vyříkávaly i úřady na ochranu soukromí ve velké části Evropy.